Česká dominance pokračuje! Maxim Mrva ovládl prestižní turnaj Les Petits As

- Marek Bartošík

Český tenis sbírá v posledních měsících jeden úspěch za druhým na turnajích všech věkových kategorií. Posledního velkého výsledku dosáhl v neděli čtrnáctiletý Maxim Mrva, který opanoval neoficiální mistrovství světa do 14 let zvané Les Petits As. Talentovaný Čech přehrál v souboji o trofej na 39. ročníku prestižní akce Itala Federica Cinu 6:3, 3:6 a 6:0.

Klání Les Petits As ve francouzském Tarbesu je v posledních letech z velké části dominantní záležitostí mladých českých tenistů a tenistek. Předloni tam triumfovali Linda Fruhvirtová a Vojtěch Petr, loni uspěla Brenda Fruhvirtová a letos se na listinu šampionů zapsal Maxim Mrva.

Zástupce prostějovského tenisového klubu, jenž plnil roli nasazené jedničky, vstoupil do turnaje třemi dvousetovými výhrami. Ve čtvrtfinále udolal po velkém dramatu Němce Justina Engela 6:7(6), 7:6(8) a 6:0, následně porazil Američana Matisseho Farzama 4:6, 6:3 a 6:2. A když zvládl Mrva i třísetovou finálovou bitvu s Italem Federicem Cinou, mohl oslavit velmi cenný turnajový vavřín.

V listině vítězů nalezneme kromě Mrvy třeba taková jména, jako jsou Frances Tiafoe (2012), Rafael Nadal (2000), Richard Gasquet (1999), Bianca Andreescuová (2014), Kim Clijstersová (1997) a Martina Hingisová (1991, 1992).

Pěkných výsledků dosáhly na letošním ročníku akce také české tenistky. Laura Samsonová postoupila do čtvrtfinále, Eliška Forejtková a Alena Kovačková zapsaly shodně osmifinálovou účast.

Kompletní výsledky Les Petits As 2021 naleznete zde.