Bláznivá oslava premiérového grandslamu. Trochu to bolelo, smál se Medveděv

- Filip Lefenda

Vítězem letošního US Open se stal Daniil Medveděv. Ruský střelec pohřbil v nedělním finále Djokovičův sen na zisk kalendářního Grand Slamu a došel si v New Yorku pro svůj premiérový titul z turnajů velké čtyřky. Svůj triumf přitom oslavil přímo na kurtu dost netradičním, ne však neznámým způsobem.

První dva mečboly zahodil dvojchybou. Po tom třetím už se mohl radovat. Legendárního Djokoviče porazil ve finále US Open třikrát 6:4 a vyhrál svůj první grandslamový titul v kariéře. Místo bouřlivých gestikulací se ovšem moskevský rodák překvapivě skácel s vypláznutým jazykem bokem k zemi.

Že už jste tenhle kousek někde viděli? Jak by také ne! Medveděv se inspiroval v populární fotbalové videohře FIFA. „Není jednoduché předvést ji zrovna na tvrdém povrchu. Trochu to bolelo,“ komentoval hvězdný Rus s úsměvem svou oslavu „mrtvé ryby“, která se ve virtuálním prostředí těší velké oblibě. „Udělal jsem to pro lidi a kamarády, aby se mohli zasmát,“ vysvětlil.

Ty pravé oslavy ale teprve budou následovat. „Vím, jak na to. Rusové dobře vědí, jak správně slavit. Jen doufám, že se kvůli tomu nedostanu do zpráv,“ bavil Medveděv na pozápasové tiskové konferenci.

Druhý tenista žebříčku ATP uspěl v grandslamovém finále na třetí pokus a stal se třetím ruským vítězem některého z turnajů velké čtyřky. V New Yorku už si o titul zahrál předloni, tehdy ale padl v pěti setech s Rafaelem Nadalem. Letos v Melbourne pro změnu neuhrál ani sadu s Novakem Djokovičem.

Tomu teď poslední porážku oplatil i s úroky. Srba dělil jediný triumf od toho, aby se jako první hráč v historii radoval během jedné sezony na všech čtyřech největších akcích.

„To, že jsem porazil někoho, kdo měl letos na grandslamech bilanci 27:0, zdolal mě v Austrálii a usiloval o výjimečný zápis do historie, mi určitě dodá sebevědomí do dalších turnajů,“ pochvaloval si Medveděv, který během závěrečného ceremoniálu označil svého o devět let staršího protivníka za nejlepšího tenistu všech dob. Srb pro změnu kontroval, že je jen otázkou času, než bude Medveděv novou světovou jedničkou.

Oba nejlepší hráče žebříčku od sebe momentálně dělí 1353 bodů. „Já ale obhajuji tituly z Paříže a Londýna. V tuto chvíli je Novaka nemožné sesadit,“ uvědomuje si Medveděv. „Aktuálně pro mě post světové jedničky není prioritou. Do budoucna bych na něj ale zaútočit chtěl,“ dodal.