Jediná výhra od historického milníku. Jsem smutný a zklamaný, pravil v slzách Djokovič

- Filip Lefenda

Pouhé jediné vítězství jej dělilo od zkompletování kalendářního Grand Slamu. Triumf, o kterém mnozí nepochybovali, se ale nekonal. Novak Djokovič se ve finále US Open tentokrát musel sklonit před skvěle hrajícím Daniilem Medveděvem. Rus ovládl souboj žebříčkově nejvýše postavených hráčů světa poměrem třikrát 6:4 a získal svůj první grandslamový titul v kariéře. „Jsem smutný a zklamaný. Brzy ale přijdou nové výzvy,“ pravil po porážce čtyřiatřicetiletý Srb, jenž se přímo na kurtu neubránil slzám.

Djokovič byl jen krůček od toho, aby se v New Yorku osamostatnil na čele historického pořadí vítězů turnajů velké čtyřky. Dvacetinásobný grandslamový šampion ale neuhrál v rozhodujícím souboji o čtvrtou trofej z US Open překvapivě ani sadu.

„Bohužel jsem neučinil poslední krok. Když se ale ohlédnu, mohu být na sebe a svůj tým velice pyšný. Otevřeně a jasně jsem říkal, že mým hlavním cílem jsou grandslamy, a to jsem naplnil,“ pravil na tiskové konferenci Djokovič.

Srbská hvězda letos ovládla akce v Melbourne, Paříži i Londýně. Jednadvacátý titul by tak znamenal zkompletování sezónního Grand Slamu. Stejně jako Australané Jack Crawford (1933) a Lew Hoad (1956) ale Djokovič v newyorském finále neuspěl a na historický milník těsně nedosáhl.

„Vyšel jsem zkrátka. Jsem smutný a zklamaný,“ přiznal Djokovič, kterého během proslovu při závěrečném ceremoniálu přepadly slzy. „Nešly mi nohy, servis také ne. Snažil jsem se, ale dělal jsem hodně chyb. Byl jsem ve všem za svým obvyklým standardem. I takové dny jsou,“ hledala světová jednička příčiny poměrně jednoznačné porážky.

V koncovce třetího setu těžil z hlasité podpory zaplněného dvorce Arthura Ashe a postaral se ještě o zdramatizování, když se ze stavu 1:5 dotáhl na rozdíl jediného gemu. Medveděv ale na druhý pokus zápas doservíroval.

„Budu upřímný. Diváci mě příjemně překvapili. Tak obrovskou dávku podpory jsem nečekal. Je to něco, na co nikdy nezapomenu. Miluju je,“ vysekl ochozům poklonu Djokovič. A nejen jim.

„Daniil byl jednoznačně lepší hráč. Výhru si zasloužil, o tom není vůbec pochyb. Vydal ze sebe maximum. Takticky věděl přesně, co má dělat. Brzy bude světovou jedničkou,“ předvídá zkušený Srb.

Teď chce za finálovým nezdarem rychle otočit list. „V tenise jsme na to zvyklí. Brzy přijdou nové výzvy. Je třeba se z porážky poučit a jít dál. Sport je stále mou vášní. Pořád mám motivaci a touhu rvát se o další úspěchy,“ podotkl.

Zároveň dobře ví, že na vrchol se čím dál hlasitěji sápe nová generace tenisových dravců – v čele s jeho nedělním přemožitelem. „Jsou skvělí. Mají co nabídnout na kurtu i mimo něj. Tenis bude v dobrých rukou. My starší se ještě snažíme zazářit, co se dá. Za sebe říkám, že mám pořád zápal. Stále mám motivaci vyhrát další grandslamy,“ ujistil Djokovič.