Spojují je úspěchy i láska k Přátelům. Jsem podivínka jako Monica! směje se elitní deblistka

- Marek Bartošík

Desirae Krawczyková a Joe Salisbury jsou letos dominantními osobnostmi soutěží ve smíšené čtyřhře. Američanka s Britem se společně zúčastnili tří grandslamů, přičemž hned dva dokázali ovládnout. Když v sobotu přidali k trofeji z Roland Garros vavřín z US Open, mohli se s úsměvem ohlédnout za parádním rokem na akcích velké čtyřky. „Je to úžasný pocit, když si uvědomím, čeho jsme letos dosáhli,“ řekl za oba devětadvacetiletý Salisbury.

Vyjmenovat všechny letošní deblové úspěchy Desirae Krawczykové a Joea Salisburyho na grandslamech nepatří k nejjednodušším úkolům. Americko-britská dvojice opanovala mix na Roland Garros a US Open, k tomu přidala semifinálovou účast na Australian Open.

Na Wimbledonu spolu Krawczyková a Salisbury nehráli, protože se chtěl britský tenista na domácím grandslamu představit po boku krajanky. Spolu s Harriet Dartovou se probojovali až do finále, kde je nezastavil nikdo jiný než Krawczyková spolu s jiným britským parťákem Nealem Skupskim.

„Des vyhrála tři tituly v řadě, což je neuvěřitelné,“ vysekl své parťačce poklonu sám veleúspěšný Salisbury, který se po boku svého zkušeného amerického spoluhráče Rajeeva Rama radoval na US Open také z titulu v mužské čtyřhře.

Salisbury se tak stal prvním Britem v open éře, jenž na jediném grandslamu oslavil dvě deblové trofeje.

A co expertka na mix Krawczyková? Ta se díky vydařené letošní sezóně zařadila po bok Martiny Navrátilové, Martiny Hingisové nebo Leandera Paese, kteří v minulosti také ovládli smíšenou čtyřhru na třech ze čtyř grandslamů v kalendářním roce.

„Upřímně o tom musím popřemýšlet, protože mi to připadá bláznivé. Jsem šťastná za to, jak se nám daří,“ vyjádřila se ke svému zápisu do historie sedmadvacetiletá deblová specialistka.

Jestliže se deblovému týmu výrazně daří, fanoušky i experty zajímá recept na úspěch. Krawczykovou a Salisburyho spojuje kromě lásky k tenisu i nadšení pro populární seriál Přátelé, jímž si zpříjemňují společné chvíle.

„Oba neustále odkazujeme na Přátele a využíváme jejich hlášky. Nejspíš jsem blízko Rossovi,“ hlásil Salisbury, s jehož volbou byla spokojená i parťačka.

„Ano, on je určitě Ross,“ měla jasno Krawczyková. „A já jsem určitě Monica, zkrátka podivínka. Vždy chci, aby byly věci po mém,“ doplnila s úsměvem majitelka tří letošních grandslamů ve smíšené čtyřhře.