Medical před brejkbolem? Nevěděla jsem, co se děje, vysvětluje rozčílení při pauze Fernandezová

- Jan Vojkůvka

Téměř dvouhodinová finálová bitva na US Open přinesla krásný tenis, umocněný parádní atmosférou, kterou vytvořily zaplněné tribuny centrálního kurtu ve Flushing Meadows. Vyhrát však mohla jen jedna, byť by si titul zasloužily obě. Leylah Annie Fernandezová se nakonec musela sklonit před uměním své soupeřky Emmy Raducanuové a prohrála ve dvou setech 4:6, 3:6.

Rozhodně však mladá Kanaďanka měla své šance. Ve druhém setu dokonce s výhodou brejku vedla 2:1, ale své vedení nepotvrdila svým servisem. V osmé hře pak odvrátila dva mečboly a v devátém gemu se prokousala k brejkbolu, kterým se mohla vrátit do zápasu. V tu chvíli ale přišla pauza na ošetření, kterou si musela vybrat britská hráčka.

Devatenáctileté Fernandezové se to příliš nelíbilo. Jednalo se o klíčový okamžik. Televizní kamery dokonce zachytily, jak se dohaduje s hlavní rozhodčí zápasu. Jenže pravidla jsou pravidla. Raducanuová měla tržnou ránu na koleni a v utkání s krvavým zraněním nemohla pokračovat. Ošetřena být musela.

Na tiskové konferenci se Fernandezová pokusila své rozčílení ze závěru zápasu vysvětlit: „Popravdě jsem vůbec nevěděla, co se Emmě stalo. Netušila jsem, jak vážný její pád byl,“ říkala. Raducanuová se při přebíhaném úderu sklouzla po mírně hrbolatém povrchu, přičemž její koleno se natrhlo právě o beton, v němž je i příměs písku. Fernandezová v tu chvíli netušila, že soupeřka krvácí a při neznalosti situace, ve vyhecované koncovce finále, se není její frustraci co divit.

„Chtěla jsem mluvit s hlavní rozhodčí a zeptat se jí na to,“ pokračovala Fernandezová, jež při debatě na kurtu dávala najevo svou nelibost kvůli vynucené pauze. „Víte co, stalo se to ve vypjaté situaci. Byla to hrozná smůla, že se to stalo právě v pro mě klíčový okamžik, kdy jsem byla nahoře. Ale takový je sport, takový je tenis,“ řekla smířlivě.

Brejkbol nevyužila, a ač posléze dostala šanci na další úspěch na returnu, znovu neuspěla. A nakonec finále prohrála. Že by však celý duel rozhodla až poslední hra, s tím s odstupem času nesouhlasila.

„Pro nás obě to byl hrozně těžký zápas. Bohužel jsem až moc chybovala, a to i v klíčových momentech. Emma z toho dokázala vytěžit maximum. Mohu jí jen pogratulovat ke skvělému turnaji, který odehrála,“ usmívala se sympatická Kanaďanka. „S turnajem jsem celkově spokojená. Jasně, že jsem z porážky zklamaná a ponesu si ji ještě dlouho v mysli. Ale také si myslím, že mě to bude motivovat k usilovnější práci v tréninku, abych při další příležitosti byla lepší hráčkou,“ dodala.