Životní zápas bez opory nejbližších. Rodiče Raducanuové zmeškají finále US Open

- Jan Vojkůvka

Až vstoupí teprve osmnáctiletá Britka Emma Raducanuová k nejdůležitějšímu utkání své dosavadní kariéry, v ochozech plných diváků jí bude někdo scházet. Konkrétně pak dvě nejbližší osoby života. Rodiče britské tenistky totiž finálový zápas své dcery zmeškají.

Ne, že by Renee a Ian Raducanuovi nechtěli sledovat finálový duel přímo na centrálním dvorci v New Yorku. Jenže proti jsou přísná pravidla amerických úřadů. Pro cestu do Ameriky totiž nemají potřebné doklady.

Nikdo nečekal, že pouť Emmy bude tak fenomenální a mladičká hráčka dokráčí až do finále (a to bez ztráty setu!). Z Velké Británie sice není potřeba mít do Spojených států přímo víza, ale je potřeba mít cestovní povolení. A právě to je pro rodiče Raducanuové hlavní překážka v tom, aby mohli podporovat svou dceru přímo na stadionu.

„Bohužel není jejich účast možná, protože potřebují povolení a získat ho trvá několik týdnů. Je příliš pozdě a nebudou moci ho dostat,“ podotkla k nepříjemné situaci Raducanuová, která svým rodičům vděčí i za to, že je z ní tenisová profesionálka, kterou se stala v roce 2018. Právě její rodiče jí totiž dodávali během dětství kuráž, odvahu i dostatečné finanční zázemí, aby svůj talent rozvíjela a tenisu se naplno věnovala.

Pravidla jsou přísná, ale nedá se s tím nic dělat. Ostatně, kdo mohl tušit, že by se talentovaná hráčka prokousala na US Open tak daleko? Sama Raducanuová v průběhu tohoto týdne přiznala, že měla zamluvené letenky zpět domů už na víkend po skončení kvalifikace.

Jenže kvalifikací prošla bez ztráty setu a letenky mohla rušit. Následně vyhrála dalších šest zápasů, opět bez ztráty podání a nakonec senzačně prošla do finále. V něm se bude rvát o ohromný úspěch s Kanaďankou Leylah Fernandezovou. Hřát ji bude vědomí, že její rodiče, stejně jako v předcházejících zápasech, budou fandit u televize.

To samé ostatně potká i její soupeřku. Otec Leylah Fernandezové totiž rovněž nebude mezi diváky na centrálním kurtu. Zde je důvod ovšem prostší. Na Jorgeho Fernandeze nezbyly vstupenky.

„Ví, že ji budu podporovat na dálku. Už dříve jsme to tak měli. Ví, že je v mém srdci, a já vím, že jsem v jejím,“ podotkl Jorge. „Všichni, co budou zápas sledovat na stadionu, budou mít fantastický zážitek. Já se na ni budu dívat přes kuchyňský stůl, když budeme mít zrovna večeři. Bude to v pohodě,“ vzal situaci sportovně.