US Open: Bez ztráty setu! Raducanuová dotáhla svou pohádkovou jízdu do vítězného konce

- Redakce

Osmnáctiletá Emma Raducanuová dotáhla svou pohádkovou jízdu na US Open až do vítězného konce. Ani ve finále neztratila set a získala svůj premiérový grandslamový titul po výhře 6:4, 6:3 nad Leylah Annie Fernandezovou. Mladičká hráčka se stala vůbec první Britkou, která dosáhla na titul z turnaje velké čtyřky po dlouhých 44 letech a navázala na úspěch Virginie Wadeové z roku 1977. Navíc se stala vůbec první kvalifikantkou v historii, která vybojovala grandslamový titul.

Ač Raducanuová dokázala Fernandezovou porazit ve dvou setech, rozhodně se nejednalo o snadný zápas. Duel obou hráček nabídl spoustu krásných výměn i dramatických okamžiků, které ještě umocňovalo divoce fandící publikum, jež přálo úspěch oběma náctiletým tenistkám.

Zápas začala lépe Raducanuová, která se v dlouhém druhém gemu prodrala k brejku, ale o výhodu hned v následující hře přišla. Fernandezovou však následně už k žádné šanci na returnu nepustila a sama v desáté hře zvládla na příjmu využít čtvrtý setbol.

V sadě druhé to byla naopak kanadská hráčka, jež se ujala vedení s náskokem jednoho podání. Raducanuová ovšem za stavu 1:2 dokázala získat čtyři gemy v řadě a v osmém gemu měla na returnu dokonce dva mečboly.

Fernandezové se povedlo obě šance soupeřky odmazat a podržet si servis, aby následně měla na returnu dva brejkboly na další zdramatizování zápasu. Raducanuová si před prvním z brejkbolů musela vzít pauzu na ošetření, jelikož si při jednom z přebíhaných úderů nepříjemně poranila koleno, z něhož začala krvácet, a s tržnou ranou jí nebylo umožněno hrát.

Následně oba brejkboly odvrátila a v pořadí třetí mečbol už proměnila.

Aktuálně 150. hráčka světa se díky titulu na US Open posune o 127 příček na 23. místo světa, což je pro ni další třešnička na dortu za výkony, které v New Yorku předváděla. Dokázala totiž i s kvalifikací vyhrát všech 10 zápasů bez ztráty setu, a dokonce nepotřebovala ani jeden tiebreak.

Poražená finalistka Fernandezová se vyhoupne na 28. příčku světového žebříčku.

Krawczyková se Salisburym slaví titul v mixu
Sobotní finále ve smíšené čtyřhře se stalo kořistí Desirae Krawczykové a Joea Salisburyho. Americko-britská dvojice si ve dvou setech (7:5, 6:2) poradila s Giulianou Olmosovou z Mexika a Marcelem Arevalem ze Salvadoru.

Salisbury svým sobotním vítězstvím navázal na páteční titul z mužské čtyřhry, který získal po boku Rajeeva Rama ze Spojených států.

Sobotní finálový program

Finále ženské dvouhry
Emma Raducanuová (GBR, 150.) – Leylah Annie Fernandezová (CAN, 73.) 6:4, 6:3

Finále smíšené čtyřhry
Olmosová (MEX), Arevalo (ESA) – Krawczyková (USA), Salisbury (GBR) 5:7, 2:6

Finále dívčí dvouhry
Robin Montgomeryová (USA) – Kristina Dmitruková (BLR) 6:2, 6:4

Finále chlapecké dvouhry
Ťün-čcheng Šang (CHN) – Daniel Rincon (ESP) 2:6, 6:7(6)

Finále chlapecké čtyřhry
Westphal (FRA), Wong (HKG) – Bjelinskyj (UKR), Nestěrov (BUL) 6:3, 5:7, 10:1

Finále dívčí čtyřhry
Kruegerová, Montgomeryová (USA) – Brantmeierová, Kalievová (USA) 5:7, 6:3, 10:4