US Open: Djokovič udolal Zvereva a ve finále vyzve Medveděva. Sestry Fruhvirtovy podlehly favoritkám

- Redakce

Pátečnímu programu na US Open dominovala semifinále mužské dvouhry. V prvním z nich světová dvojka Daniil Medveděv z Ruska přehrál Kanaďana Félixe Augera-Aliassimeho bez ztráty setu. Druhý souboj o postup do finále obstarali nejlepší tenista planety Novak Djokovič a olympijský šampion Alexander Zverev. Bitvu, která trvala více než tři a půl hodiny, nakonec vyhrála světová jednička v pěti setech. Brenda a Linda Fruhvirtovy v odloženém čtvrtfinále čtyřhry juniorského turnaje bohužel podlehly nasazeným jedničkám Victorii Jimenezové Kasintsevové a Ane Mintegiové Del Olmové ve dvou setech.

Novak Djokovič (1.) se v semifinálové bitvě US Open proti Alexanderu Zverevovi (4.) na vítězství pořádně natrápil. V repríze olympijského semifinále, v němž Němci podlehl, však tentokrát byl na konci více než tříapůlhodinové bitvy šťastnějším hráčem, když zvítězil 4:6, 6:2, 6:4, 4:6, 6:2.

S výjimkou pátého setu se na returnu vždy prosadil pouze hráč, který ovládl celou sadu. Zvereva přitom může hodně mrzet, že ve třetí sadě nevyužil brejkboly v úvodním a také pátém gemu, kdy měl proti Djokovičovi své šance. Po obratu Srba na 2:1 na sety Němec ještě dokázal ve čtvrtém setu zmobilizovat síly a srovnat skóre utkání, ale následně mu vůbec nevyšel vstup do rozhodujícího dějství.

Velmi rychle ztratil dvě podání a prohrával se světovou jedničkou 0:5. Pak sice dokázal snížil na 2:5 i díky vydřenému brejku ze sedmé hry, ale z dílčího úspěchu nic nevytěžil a hned v osmém gemu znovu ztratil podání. Djokovič se díky vítězství opět přiblížil k zisku kalendářního grandslamu.

V cestě mu už stojí poslední překážka v podobě finálového soupeře, kterým bude Daniil Medveděv.

Tomu se povedlo postoupit stejně jako na předloňském US Open a letošním Australian Open do souboje o grandslamovou trofej. Pětadvacetiletý Rus si v úvodním semifinále pátečního programu US Open poradil s Kanaďanem Félixem Augerem-Aliassimem (15.) po dvou hodinách a čtyřech minutách hry 6:4, 7:5 a 6:2.

Favorizovaný Medveděv prohrával ve druhé sadě už 2:5, poté čelil za stavu 3:5 postupně dvěma setbolům na returnu. Obě šance jednadvacetiletého soupeře ale odvrátil, snížil na 4:5 a následně rychle získal tři zbylé gemy setu. Třetí dějství už si zkušený Medveděv pohlídal.

Sestry Fruhvirtovy podlehly turnajovým jedničkám
Brenda a Linda Fruhvirtovy končí při své společné grandslamové premiéře ve čtvrtfinále čtyřhry. České sesterské duo v pátek v juniorské soutěži US Open podlehlo nejvýše nasazenému páru Victoria Jimenezová Kasintsevová, Ane Mintegiová Del Olmová 4:6 a 6:7(3).

O osudu prvního dějství rozhodl jediný brejk z páté hry. Ve druhém setu si Fruhvirtovy vypracovaly vedení 5:2, poté měly za stavu 5:3 a 40:40 při rozhodujícím fiftýnu setbol, jenž byl zároveň brejkbolem. Klíčový bod ale získaly soupeřky, které posléze uzavřely duel v tiebreaku.

Ram a Salisbury ovládli deblové US Open
Američan Rajeev Ram a Joe Salisbury jsou šampiony čtyřhry na grandslamovém US Open! Zkušená dvojice ve finále přehrála britsko-brazilský pár Jamie Murray, Bruno Soares po hodině a 45 minutách 3:6, 6:2 a 6:2.

Sedmatřicetiletý veterán Ram se tak dočkal na domácím grandslamu, kde poprvé startoval už v roce 2001, vytouženého triumfu. Pro oba elitní deblisty se jedná o druhou grandslamovou trofej z mužské čtyřhry (tu první společně vybojovali loni na Australian Open).

Vybrané zápasy 12. hracího dne

Semifinále mužské dvouhry
Félix Auger-Aliassime (CAN, 15.) – Daniil Medveděv (RUS, 2.) 4:6, 5:7, 2:6
Novak Djokovič (SRB, 1.) – Alexander Zverev (GER, 4.) 4:6, 6:2, 6:4, 4:6, 6:2

Finále mužské čtyřhry
Ram (USA), Salisbury (GBR) – J. Murray (GBR), Soares (BRA) 3:6, 6:2, 6:2

Semifinále ženské čtyřhry
Stosurová (AUS), Š. Čang (CHN) – Guarachiová (CHI), Krawczyková (USA) 6:2, 7:5
Gauffová, McNallyová (obě USA) – Dabrowská (CAN), Stefaniová (BRA) 6:6 (1:2) skreč Dabrowská, Stefaniová

Semifinále smíšené čtyřhry
Pegulaová, Krajicek (oba USA) – Krawczyková (USA), Salisbury (GBR) 6:7(2), 4:6

Čtvrtfinále dívčí čtyřhry
Jimenezová Kasintsevová (AND), Mintegiová Del Olmová (ESP) – B. FRUHVIRTOVÁ, L. FRUHVIRTOVÁ 6:4, 7:6(3)

Kompletní program naleznete zde.