Radši se uč, v tenise dobrá nebudeš, slýchávala. Teď je v 19 letech ve finále US Open

- Filip Lefenda

Úžasné příběhy píše závěrečný grandslam letošní sezony. Kanaďanka Leylah Fernandezová oslavila během turnaje své devatenácté narozeniny a nadělila si k nim vskutku fantastický dárek – postup do finále US Open. V minulosti ji přitom okolí od tenisové kariéry odrazovalo. „Říkali, že mám radši studovat. Že ze mě dobrá tenistka nikdy nebude,“ přiznala rodačka z Montréalu na tiskové konferenci.

Doby, kdy někoho musela přesvědčovat o svém mimořádném talentu, jsou definitivně minulostí. Leylah Annie Fernandezová prožívá životní sezonu, během které si nejprve v mexickém Monterrey došla pro první trofej z okruhu WTA a nyní útočí dokonce na tu vůbec nejcennější – grandslamovou.

V New Yorku se stala sympatická dívenka postrachem favoritek. Domů poslala bývalé turnajové šampionky Naomi Ósakaovou a Angelique Kerberovou. Tento týden pak přemohla i světovou pětku Elinu Svitolinovou a naposledy v semifinále dvojku Arynu Sabalenkovou.

Cesta na vrchol se ale nerodila snadno. Dceru bývalého ekvádorského fotbalisty v pouhých sedmi letech vyřadili z mládežnického programu v Quebeku. Popasovat se musela i s těmi, kteří brali její sen o sportovní kariéře jako bláhový.

„Hodně lidí o mně pochybovalo. Všichni mi říkali, že ze mě profesionální tenistka nikdy nebude. Že bych měla se sportem seknout a radši se věnovat škole,“ vzpomínala Fernandezová před zástupci médií poté, co zdolala po obrovském boji 7:6(3), 4:6 a 6:4 favorizovanou Bělorusku Sabalenkovou.

„Pamatuji si na jednu učitelku, která mi říkala, ať s tenisem přestanu. Prý že to stejně nikdy nikam nedotáhnu,“ pravila otevřeně s úsměvem Fernandezová, která si jen za necelé poslední dva týdny vydělala tenisem v přepočtu přes 27 milionů korun.

„Teď to zní vtipně, ale tehdy mi to legrační rozhodně nepřišlo,“ podotkla energická Kanaďanka, jež do turnaje vstupovala jako 73. hráčka žebříčku WTA. V živém pořadí už ale figuruje na pozici číslo 27.

„Na druhou stranu jsem ráda, že mi to řekla. Od té doby mám její slova každý den v hlavě. Díky nim si neustále opakuji, že nic nevzdám. Že budu bojovat a dokážu vše, o čem jsem snila,“ snaží se být pozitivní juniorská vítězka předloňského Roland Garros.

Tehdy slavila v Paříži životní úspěch v úplně jiné kulise. Na US Open se může těšit z bouřlivé atmosféry zaplněného centrálního dvorce Arthura Ashe. A Fernandezová po postupu do finále bleskově poděkovala právě fanouškům, kteří ji v bojích proti favoritkám hnali za vítězstvím.

„Opravdu si to užívám. Chci hrát pro fanoušky, aby si mou hru užívali i oni. Jsem ráda, že publikum dokáže ocenit to, co předvádím. Je to opravdu magické,“ libuje si Fernandezová.

Otázkou je, na čí straně bude většinová část publika ve finále. Do toho totiž senzačně postoupila ještě o rok mladší Emma Raducanuová. Britka se v New Yorku stala vůbec první hráčkou, která se kdy probojovala do finále grandslamu z kvalifikace. Rodačka z kanadského Toronta to navíc zvládla bez ztráty jediného setu.