Souboj o českou mužskou jedničku je otevřený. Kdo nejlépe zakončí rok v žebříčku ATP?

- Marek Bartošík

Už několik let je českou mužskou jedničkou Jiří Veselý, který aktuálně okupuje 90. příčku v žebříčku ATP. Osmadvacetiletý tenista je po odchodu Tomáše Berdycha z profesionální tour už dlouho jediným Čechem v elitní stovce rankingu. Při pohledu na letošní pořadí, tzv. „Race to Turin“, však zjistíme, že na zkušeného Veselého se dotahuje řada jeho mladších krajanů, především Jiří Lehečka, Zdeněk Kolář a Tomáš Macháč.

Jiří Veselý zatím neprožívá zrovna vydařenou sezonu. Po solidním představení v úvodu roku, kdy si v Melbourne připsal čtvrtfinále na akci Murray River Open a druhé kolo na Australian Open, na další vydařenější období čeká. I když započítáme jeho bodový zisk za (prozatímní) semifinále z challengeru v Tullnu, v letošním pořadí mu aktuálně patří až 119. místo.

O pouhou jednu příčku níže figuruje devatenáctiletý Jiří Lehečka, který letos zaznamenal řadu kvalitních výsledků na challengerech. V Tampere se radoval z titulu, v Poznani si zahrál finále, v Petrohradě prošel do semifinále. Talentovaný Čech má nyní za letošek stejný počet bodů jako Veselý (318).

Českou trojkou letošního pořadí je 133. Zdeněk Kolář s 290 body. Tenista z Bystřice nad Pernštejnem, jenž letos ovládl challengery v Oeiras a Jasech, aktuálně bojuje na turnaji v Banja Luce, kde ho v pátek čeká čtvrtfinále.

O pět bodů méně letos zapsal Tomáš Macháč, kterého bychom našli na 135. místě. Účastník hlavní soutěže Australian Open by mohl být ještě výše, během jara ho ale zastavily zdravotní trable.

Vraťme se ještě k Veselému, který může svou pozici v následujících dnech výrazně vylepšit. Dvojnásobný wimbledonský osmifinalista nyní zápolí na challengeru v Tullnu, kde dosud získal za postup do semifinále 35 bodů. Dalších 65 může přidat, pokud oslaví trofej. V takovém případě by Lehečkovi a spol. samozřejmě v pomyslném závodě odskočil.

Letošní žebříček ATP k 9. září

119. JIŘÍ VESELÝ 318
120. JIŘÍ LEHEČKA 318
133. ZDENĚK KOLÁŘ 290
135. TOMÁŠ MACHÁČ 285
146. VÍT KOPŘIVA 256
225. DALIBOR SVRČINA 138
258. LUKÁŠ ROSOL 111
291. MICHAEL VRBENSKÝ 87
293. JONÁŠ FOREJTEK 86