Sestry Fruhvirtovy v akci! Spolu hrajeme nejradši, shodují se na prvním společném grandslamu

- Jan Vojkůvka

Sesterská dvojice Brenda a Linda Fruhvirtovy patří k nejtalentovanějším tenistkám nastupující české generace. Potvrzují to především úspěchy na kurtech, které sbírají i v průběhu probíhající sezony. Na letošním US Open se poprvé sešly na juniorském grandslamu a ve čtyřhře mají za sebou úspěšnou premiéru, po níž postoupily do čtvrtfinále. „Radši hrajeme spolu než s kýmkoliv jiným,“ shodují se české juniorky.

Letos spolu Fruhvirtovy odehrály zatím dva turnaje. V březnu na akci v Santo Domingu z toho byl titul, na špičkovém turnaji v Miláně pro změnu druhé kolo. Premiéra na společném grandslamu pak přinesla supertalentovaným sestrám i první dílčí úspěch v podobě výhry 7:5, 6:3 ve druhém kole nad thajsko-kanadskou dvojicí Jattavapornvanitovou a Xuovou.

„Na grandslamu jsme spolu vyhrály poprvé,“ měla radost šestnáctiletá Linda. „Hrajeme spolu moc rády, protože se známe nejlíp. Je to pohoda. Ani jsem tu debla hrát nechtěla, jen kdybych se do turnaje dostala se ségrou,“ upozornila. „Teď jsme spolu hrály zápas po dlouhé době a jsem moc ráda, že můžu se sestrou sdílet její první vítězství na grandslamu.“

„Je to super, o hodně lepší než hrát s kýmkoliv jiným,“ připojila se o dva roky mladší Brenda. „Navzájem se podržíme a uklidníme, když druhá něco zkazí.“

Byť se jako sestry znají nejlépe, právě sourozenecký vztah býval během sbírání prvních deblových zkušeností také důvodem nejrůznějších rozmíšek. „Když jsme spolu začínaly hrát, občas jsme se hádaly a nebyly jsme sehrané. Teď už jsme starší a máme spolu skvělý vztah. Když jedna něco zkazí, tak se ta druhá nenaštve,“ podotkla s úsměvem Linda.

Jejich společná souhra navíc postupem času začala přinášet kýžené úspěchy. „Vyhrály jsme spolu letos jeden turnaj, předtím mistrovství světa do čtrnácti let, kde jsme zvládly i rozhodující debl v semifinále. Když to půjde, tak si vždy rády zahrajeme,“ pokračovala Linda.

Ač je Linda starší a o něco zkušenější, i díky úspěšně odehraným turnajům mezi profesionálkami, automaticky to neznamená, že by byla na kurtu vůdčí osobností. „Někdy mě podrží, když mi to nejde, ale šéfka není. Radíme si navzájem,“ řekla k rozdělení rolí na kurtu Brenda. „Rozhodně to není tak, že by v našem páru byla jedna víc panovačná.“

Sestry Fruhvirtovy rozhodně patří k největším nadějím nastupující generace českých tenistek vedle ohromně talentovaných Lindy Noskové, Nikoly Bartůňkové či Sáry Bejlek a mnoha dalších. Zároveň však věří, že kromě singlu dokážou posbírat úspěchy i ve čtyřhře.

„I v dospělých spolu budeme hrát debla. Samozřejmě by bylo krásný získat medaili na olympiádě nebo uspět na grandslamu. Ne vždycky spolu hrajeme nejlíp, občas se víc daří s jinými spoluhráčkami. Ale stejně spolu hrajeme nejradši,“ dodala Linda.

Už ve čtvrtek čeká na Brendu s Lindou jedna z nejtěžších prověrek na probíhajícím US Open. Ve čtvrtfinále totiž nastoupí proti nasazeným jedničkám Victorii Jimenezové Kasintsevové a Ane Mintegiové del Olmové, tedy světové juniorské jedničce a pětce. Utkání je na programu od 21 hodin.