Neustále unikající grandslam? Nechci se tím extrémně stresovat, říká Plíšková

- Marek Bartošík

Tenisové galapředstavení pod světly dvorce Arthura Ashe má za sebou Maria Sakkariová, která ve čtvrtfinále US Open zastavila jízdu Karolíny Plíškové (4:6, 4:6). Šestadvacetiletá Řekyně nenabídla české tenistce při cestě za působivým triumfem ani jeden brejkbol a nasázela jí 23 vítězných úderů při pouhých 12 nevynucených chybách. Naopak nelichotivá bilance Plíškové činila 14 winnerů a 20 hrubek. „Samozřejmě jsem zklamaná, ale neměla jsem tenhle zápas ve svých rukou. Nehrála jsem svůj nejlepší tenis,“ uvedla na tiskové konferenci Plíšková.

Ještě v posledním gemu se zdálo, že by Karolína Plíšková mohla aspoň znejistit do té doby suverénní Mariu Sakkariovou. A třeba i dohnat manko brejku.

Devětadvacetiletá Češka ale po dvou odvrácených mečbolech napálila forhend do sítě a hned vzápětí proti ní Sakkariová vyslala nechytatelný bekhend. Letošní grandslamová pouť Karolíny Plíškové a vlastně všech českých tenistek tímto úderem skončila.

„Nedostala jsem skoro žádnou šanci při jejím servisu, což mě trochu štvalo, protože se mi to moc nestává. Moje podání fungovalo jakž takž. V každém setu mi ho vzala jenom jednou. Kdybych si ho podržela déle, možná by se nějaká příležitost objevila. Odzadu to ale nebylo to pravé. Necítila jsem se tady nejlíp ani jeden zápas, nebylo to úplně ono,“ litovala dvojnásobná grandslamová finalistka.

Sakkariová se v duelu skutečně opírala o výborně fungující servis, po němž ztratila pouhých osm fiftýnů. Od stavu 0:1 a 0:30 dokonce zaznamenala fenomenální šňůru 22 získaných bodů po podání, což by jí mohl závidět i Roger Federer v dřívějších ročnících Wimbledonu.

Velmi jistá byla řecká tenistka i ve výměnách. Plíškovou překvapilo agresivní pojetí hry, jímž se Sakkariová v předchozích vzájemných duelech na antuce v Římě (2018, 2019) neprezentovala.

„Hrála sebevědomě a uvolněně, neměla co ztratit. I při mečbolu byla agresivní. Neměla jsem moc šancí, abych se dostala ke své hře, za což si zaslouží kredit. V Římě bylo více výměn, víc to udržovala. Teď celkově zrychlila,“ popsala hru své přemožitelky Plíšková.

Světová čtyřka tak přišla o další šanci na zisk vytoužené grandslamové trofeje, o niž marně usiluje dlouhá léta. „Opravdu nejde dělat nic jiného než se snažit. Některé věci se prostě ovlivnit nedají. Nechci se tím extrémně stresovat,“ poznamenala ke své situaci.

Po skončení grandslamové sezony zbývá v letošním programu ještě řada turnajů, na nichž může Plíšková zazářit. Ve druhé polovině září se konají akce v Ostravě a Chicagu, poté následuje podnik v Indian Wells. Na začátku listopadu přivítá Praha finále Billie Jean King Cupu. A ve hře je také Turnaj mistryň, kam by se zkušená Češka měla kvalifikovat. Zatím však není jasné, zdali se prestižní klání vůbec uskuteční.

„Daří se mi, takže bych ráda pokračovala v turnajích. Nicméně teď je těžké říct, co bude. Dám si pár dní volno, pak je turnaj v Ostravě. Uvidím, jestli ho budu hrát,“ doplnila Plíšková.

US Open, New York (USA, 57 500 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále ženské dvouhry
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (4.) – Maria Sakkariová (GRE, 18.) 4:6, 4:6