Sedm zápasů bez ztráty setu! Britská teenagerka si v Americe užívá svůj nejdelší výlet

- Marek Bartošík

Kvalifikantka Emma Raducanuová je na US Open k nezastavení! Osmnáctiletá Britka zvládla všech sedm svých utkání na cestě do čtvrtfinále bez ztráty setu, přičemž dohromady soupeřkám povolila pouhých 31 gemů (průměr 2,2 gemu na set!). Ve Flushing Meadows tak potvrzuje, že její osmifinálová účast na letošním Wimbledonu rozhodně nebyla náhodným výsledkem.

„Cítím se velmi sebevědomě a šťastně, rostu s každým zápasem,“ líčila na tiskové konferenci Raducanuová, která v osmifinále US Open zničila domácí Shelby Rogersovou 6:2 a 6:1.

„Výsledky jsou irelevantní, jelikož se musí brát v potaz dynamika zápasů a dlouhé gemy přes shody. Je to těžké hodnotit,“ zůstává nohama na zemi britská teenagerka, jež o kolo dříve deklasovala 6:0 a 6:1 houževnatou Španělku Saru Sorribesovou Tormovou.

Pro aktuálně 150. hráčku žebříčku WTA je newyorský grandslam už čtvrtým startem na půdě Spojených států od začátku srpna. Raducanuová nejprve vypadla v prvním kole turnaje WTA v San José, poté uhrála čtvrtfinále na akci ITF v Landisville a před US Open se probojovala až do finále menšího podniku WTA v Chicagu!

„Čas ve Spojených státech letí opravdu rychle, už jsem tady přes šest týdnů. Je to jednoznačně můj nejdelší pobyt mimo domov. Navštívila jsem super místa, byla jsem v San Franciscu, Chicagu a teď v New Yorku,“ vyprávěla talentovaná Britka, jež si v Americe získává svým milým úsměvem srdce fanoušků.

„Byla jsem opravdu vděčná, že jsem na kurtu Arthura Ashe měla tolik podpory, i když jsem hrála proti Američance. Slyšela jsem, jak hodně lidí křičí: ‚Do toho, Emmo!‘ Znamená to pro mě moc,“ děkovala po postupu do čtvrtfinále.

Na pouti mezi užší světovou špičku pomáhají velké naději britského tenisu také legendy, mezi nimi třeba bývalá světová jednička Andy Murray a vítězka tří grandslamů ve dvouhře Virginia Wadeová.

„Andy je inspirativní osobnost, dosáhl mnoha úspěchů, umí toho s raketou opravdu hodně. Znamená pro mě hodně, že mě podporuje a věří mi. A zrovna dnes po zápase jsem chvilku mluvila s Virginií Wadeovou. Je to zkrátka super, že si můžu povídat s takovými legendami a dostávat od nich rady,“ libovala si po své sedmé výhře na slavném turnaji Raducanuová.

O osmý triumf zabojuje ve středečním čtvrtfinále proti světové dvanáctce Belindě Bencicové ze Švýcarska. „Belindu znám. Má hodně zkušeností, je ve skvělé formě, získala olympijské zlato. Zároveň mám ale dobrý pocit ze své hry a počtu zápasů, které jsem tady odehrála,“ doplnila 74. tenistka tzv. „živého“ žebříčku WTA.