Dominic Thiem: Skalpy Nadala a Federera podtrhlo 57 vítězství a čtyři trofeje

- Radek Štohl

Rakouský tenis se po devatenácti letech dočkal svého zástupce na Turnaji Mistrů. Poprvé od doby Thomase Mustera bude naše jižní sousedy na závěrečném podniku sezóny reprezentovat Dominic Thiem. Nejmladší ze všech účastníků zažil parádní rok, ve kterém vyzrál jak na Rafaela Nadala na antuce, tak na Rogera Federera na trávě! Poslední kvalifikovaný vyhrál v probíhajícím ročníku 57 duelů, více vítězných zápasů si připsalo pouze duo Murray, Djokovič!

Rodákovi z Wiener Neustadtu pomohlo k premiérové účasti v Londýně odhlášení Rafaela Nadala. Španělský tenista se v současné chvíli pohybuje na 7. místě žebříčku ATP, čímž splnil kvalifikační kritérium. Vítěz 14 grandslamových trofejí si ovšem letošní sezónu dobrovolně zkrátil, a tak dal naději některému ze svých konkurentů. Této situace se nejlépe zhostil právě Dominic Thiem, který na potvrzení letenky musel po brzkém konci na Masters v Paříži čekat na zaváhání některého z protihráčů. A dočkal se, definitivum mu daly vypadnutí Berdycha a Tsongy ve čtvrtfinále!

Třiadvacetiletý hráč si přitom stvrzenku na prestižní turnaj mohl zajistit o mnoho dříve, neboť se mu výrazně povedla první polovina sezóny. Semifinále v Brisbane dalo fanouškům naděje, že by na prvním grandslamovém podniku sezóny mohl dojít daleko. V Austrálii však skončil na raketě Goffina ve třetím kole. Následně se mladý hráč přesunul na jihoamerickou antuku, kde se dočkal výborných výsledků. Nejprve ovládl podnik v Buenos Aires, aby v Rio de Janeiru dokráčel mezi poslední čtyři. Titulu z Argentiny si může Dominic Thiem vážit o to více, že v semifinále vyřadil Rafaela Nadala!

,,Vítězství nad takovou hvězdou, ztotožněním tenisu, znamenalo zajisté zlomový okamžik. Bylo velice těžké ho porazit“ svěřil se držitel sedmi trofejí z okruhu ATP.

Jeho forma po přemístění na betony neupadla, naopak následoval další titul z Acapulca a dva body ve dvouhrách pro rodnou zemi v Davis Cupu.

Na začátku května vybojoval bývalý sedmý hráč světa finále v Mnichově, které ještě ve stejném měsíci podpořil účasti ve čtvrtfinále na Masters v Římě(zdolal zde mmj. Federera) a třetím pohárem ze sezóny v Nice.

 Poté přišel pro svěřence Guntera Bresnika velký měsíc. Nejprve se mu podařilo projít až do semifinále French Open, kde ve třech setech podlehl budoucímu vítězi, Novaku Djokovičovi. Již o týden později hrál Rakušan na trávě ve Stuttgartu, ve kterém podruhé během krátké doby zdolal patrně nejlepšího ,,trávaře“ všech dob, Švýcara Federera. Tento podnik nakonec Dominic dokázal i celý ovládnout. Náslledující turnaj v Halle mu vystavil stopku v semifinále.

Po úspěšném půlroce nastalo pro devátého hráče ne příliš povedené období. Do konce roku celkem na 7 turnajích vypadl nejpozději po druhém zápase. Útěchou mu během této doby mohlo být osmifinále US Open a finále v Métách.

,,S letošním rokem panuje spokojenost, hrál jsem téměř perfektně. Od Wimbledonu to však už nebylo tak povedené.“

Thiem odehrál letos oproti minulé sezóně o patnáct zápasů více (2015 – 64 utkání, 2016 – 79 utkání) a minimálně ještě tři utkání si k tomu přidá.

,,Doufám, že v příští sezóně odehraji podobný počet zápasů. Znamenalo by to, že bych měl za sebou další kvalitní rok.“ prohlásil na tiskové konferenci tenista, kterého v úvodních třech měsících sezóny 2017 bude čekat osm turnajů.

Na Turnaji Mistrů narazí rakouský tenista ve skupině Johna McEnroea na Novaka Djokoviče (vzájemné zápasy 0-3), Miloše Raoniče (0-1) a dalšího debutanta Gaela Monfilse (1-0). Svůj úvodní duel rozehraje v současné době devátý tenista světa v neděli od 21:00 SEČ proti pětinásobnému šampionovi Turnaje Mistrů, Novaku Djokovičovi.

,,Proti Novakovi nastoupím počtvrté v kariéře, takže již vím, co očekávat. Když jsme se naposledy potkali (French Open 2016 pozn. red.), tak byl na vrcholu formy. Pokud má den, tak není šance ho porazit.“ vysekl Djokovičovi poklonu mladý Rakušan.