Turnaj je hodně otevřený, další šance si moc vážím, říká čtvrtfinalistka Plíšková

- Marek Bartošík

Tentokrát to se šesti přesnými projektily nebyla žádná esová hitparáda. Klíčové však je, že Karolína Plíšková zvládla i díky slušnému výkonu na servisu osmifinále US Open na Grandstandu proti nebezpečné Rusce Anastasii Pavljučenkovové ve dvou setech (7:5, 6:4), což jí vyneslo čtvrtý kariérní postup mezi nejlepší osmičku ve Flushing Meadows. „Poslední roky se mi na grandslamech moc nevedlo, takže si vážím o to víc, že mám po finále Wimbledonu další šanci dojít hodně daleko,“ řekla na tiskové konferenci Plíšková.

US Open je pro Karolínu Plíškovou zaslíbeným grandslamem. Česká hvězda se v New Yorku probojovala už počtvrté za posledních šest let do čtvrtfinále, a znovu tak živí naději na premiérový grandslamový vavřín, který jí jen těsně unikl na nedávném Wimbledonu.

Máte za sebou devátý kariérní souboj proti Anastasii Pavljučenkovové, kterou jste už posedmé porazila. Jak utkání hodnotíte?
Jsem hodně spokojená s vítězstvím, protože poslední dva zápasy jsem s ní prohrála (loni na Australian Open a letos na antuce v Madridu, pozn. red.). I když to nebyl extra hezký zápas a ani na kurtu jsem neměla dobrý pocit, tak na tom nesejde, jelikož jsem ve čtvrtfinále.

Do jaké míry byl dnes důležitý servis, na němž jste měla zdánlivě nenápadnou bilanci šest es a pět dvojchyb?
Servis mi pomohl. I když jsem netrefila tolik es jako v posledních dvou zápasech, měla jsem díky podání hodně bodů zadarmo. A to i v důležitých okamžicích. Bylo větrno, obě jsme začaly nervózně a necítila jsem se vůbec dobře, ale na výhru to stačilo. Jsem ráda, že jsem nemusela do tiebreaku nebo do třetího setu.

Co pro vás znamená postup do dalšího grandslamového čtvrtfinále?
Už tři roky jsem tady nebyla tak daleko, naposledy jsem prohrála čtvrtfinále se Serenou. Poslední roky se mi na grandslamech moc nevedlo, takže si vážím o to víc, že mám po finále Wimbledonu další šanci dojít hodně daleko. Turnaj je hodně otevřený, zůstaly v něm těžké soupeřky, ale mám pocit, že pokud předvedu výkony ze druhého nebo třetího kola, mám dobrou šanci všechny je porazit.

V pavouku už nefigurují hvězdy jako Ashleigh Bartyová, Simona Halepová a Naomi Ósakaová, naopak jsou ve čtvrtfinále třeba Emma Raducanuová nebo Leylah Fernandezová. Jste překvapena?
Vůbec ne. V tenise i životě se může stát úplně cokoliv. Každý týden se objeví nová hráčka, která prorazí. Některé mladé holky hrají hodně dobrý tenis.

Jak se vám pokračuje na turnaji, kde jste v dřívější fázi odvrátila mečbol? V tomto případě ve druhém kole proti Amandě Anisimovové.
Určitě to povzbudí a dodá sílu, když takhle otočíte zápas z nepříznivého stavu. Jsou turnaje, kde si na začátku projdete těžkým duelem a potom dojdete daleko. Na druhou stranu jsou pak turnaje jako Wimbledon, kde jsem hrála první týden daleko líp než tady a do semifinále jsem neprohrála ani set. Nicméně jsem zpátky ve čtvrtfinále, takže to je nakonec jedno, jaký tenis jsem předváděla.

Ve čtvrtfinále na vás čeká Řekyně Maria Sakkariová. Co byste zdůraznila o své nadcházející soupeřce, s níž jste se dvakrát utkala na antuce v Římě s bilancí 1:1 na zápasy?
Je to těžká soupeřka a velká bojovnice. Před turnajem jsme spolu jednou trénovaly. Myslím, že se v poslední době zlepšila. Přidala na agresivitě, je nebezpečná, porazila tu kvalitní hráčky. Věří si. Ráda bych v zápase byla tou agresivnější.

US Open, New York (USA, 57 500 000 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále ženské dvouhry
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (4.) – Anastasija Pavljučenkovová (RUS, 15.) 7:5, 6:4