Dost obtížná výslovnost, že? Tenisový svět poznává senzačního čtvrtfinalistu Van De Zandschulpa

- Marek Bartošík

O prvotřídní překvapení se postaral v osmifinále grandslamového US Open Botic Van De Zandschulp (117.), když udolal nasazenou jedenáctku Diega Schwartzmana (14.) po čtyřech hodinách a 20 minutách 6:3, 6:4, 5:7, 5:7 a 6:1. Nizozemský tenista odpověděl na pozápasové tiskové konferenci zvídavým reportérům také na otázku ohledně výslovnosti svého jména. „Je to dost obtížné, že?“ usmíval se po splnění originální žádosti Van De Zandschulp, který figuruje v tzv. „živém“ žebříčku ATP už na 62. příčce.

Pětadvacetiletý Botic Van De Zandschulp byl dosud nejlépe na grandslamech ve druhém kole (Roland Garros a Wimbledon 2021). V New Yorku ale předvádí parádní jízdu, když se z kvalifikace prokousal už do čtvrtfinále. Celkem svítí u jeho jména sedm vítězství, z toho čtyři v hlavní soutěži amerického grandslamu, na němž startuje poprvé v kariéře!

„Už jsem uhrál kolo na Wimbledonu a Roland Garros, kde jsem porazil (Huberta) Hurkacze. Proto jsem věděl, že můžu porazit hráče Top 20 nebo Top 10 na světě. Ale nedařilo se mi to často a konzistentně,“ vyprávěl Van De Zandschulp, jenž musel mimochodem v každém duelu tříkolové kvalifikace otáčet stav 0:1 na sety.

Ještě před cestou do Spojených států se budoucí čtvrtfinalista US Open zastavil v Německu, kde odehrál utkání v tamní Bundeslize. Těžko byste hledali netradičnější přípravu na grandslamový turnaj! O pár týdnů dříve startoval na libereckém antukovém challengeru, kde ho v semifinále zastavil Tomáš Macháč (dvakrát 2:6).

Nyní už si Nizozemec postupně přivyká prostředí největších tenisových stánků na světě – osmifinále s Diegem Schwartzmanem odehrál na kurtu Louise Armstronga s kapacitou 14 tisíc míst, v záloze ještě číhá centrální stadion Arthura Ashe s kapacitou bezmála 24 tisíc míst.

„Je úžasné, že jsem porazil nasazenou jedenáctku, obzvlášť v takovém zápase. Poprvé jsem hrál na tak velkém kurtu, publikum bylo skvělé. Příští utkání možná bude na dvorci Arthura Ashe, takže tam bude ještě více lidí. Těším se,“ líčil čtvrtfinalista, na kterého nyní čeká světová dvojka Daniil Medveděv.

US Open, New York (USA, 57 500 000 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále mužské dvouhry
Botic Van De Zandschulp (NED, 117.)
 – Diego Schwartzman (ARG, 14.) 6:3, 6:4, 5:7, 5:7, 6:1