Servis za dnešek moc chválím! raduje se Plíšková. V čem spatřuje kouzlo své zbraně?

- Marek Bartošík

Už podvanácté v kariéře si Karolína Plíšková zahraje ve druhém týdnu grandslamu. Skvěle servírující Češka vypálila ve třetím kole US Open proti Australance Ajle Tomljanovicové hned 20 es a v souboji o místenku v osmifinále zvítězila hladce 6:3 a 6:2. „Servis je strašná pomoc, za dnešek ho moc chválím. A myslím, že jsem hrála velice slušně i zezadu,“ hlásila na tiskovce Plíšková, jež porazila Australanku už pošesté v řadě.

Velkolepý koncert na svém servisu předvedla Karolína Plíšková ve třetí rundě US Open. Velmi aktivně hrající Češka si připsala proti Ajle Tomljanovicové 64 fiftýnů, z toho rovné dvě desítky nastřádala díky esům! Směle tím navázala na svou porci 24 es z bitvy proti Amandě Anisimovové.

„Na servisu jsem měla výpadek v půlce prvního setu, kdy jsem dala pár deblů. Ale až na ten moment jsem servírovala neskutečně, třeba proti brejkbolům nebo za jiných nepříjemných stavů. Servis je strašná pomoc, za dnešek ho moc chválím. Dobře jsem se cítila i ve výměnách,“ hodnotila devětadvacetiletá Plíšková.

A v čem spatřuje hráčka s přezdívkou „Ace Queen“ čili „Esová královna“ kouzlo svého klíčového úderu? „Moje výhoda je v tom, že míček umím dát kamkoliv, nemám jen jeden typ podání. Mám pořád stejný nadhoz, takže se soupeřkám podání asi blbě čte. A i jeho umístění je dobré. Některé holky dávají bomby, ale jejich servisy chodí plus minus okolo ruky, takže se dobře blokují,“ vysvětlila 186 centimetrů vysoká tenistka.

Turnajová finalistka z roku 2016 se přitom v první polovině sezóny na svém jindy silném podání trápila. Od travnatého Wimbledonu, kde dokráčela až do finále, se však může na svou velkou zbraň opět spolehnout.

„Od Wimblasu se servis docela zvednul, dost jsme ho i trénovali,“ netajila čerstvá osmifinalistka. „Ne že bych ho první půlrok netrénovala, ale trošku mi lítal nadhoz. Pozměnili jsme nějaké věci. Je to o tom se celkově uklidnit, protože se servisem technicky nic špatně nemám. Podmínky tu jsou rychlé, takže se mi zatím servíruje dobře. Doufám, že to vydrží.“

Pohoda je na Plíškové ostatně dobře znát – vždyť kamery ji na velkém dvorci zvaném Grandstand opakovaně zachytily se širokým úsměvem. „Byla jsem dneska v klidu, cítila jsem se dobře i s hrou na kurtu. Nějaké pochyby tam jsou vždycky, ale dneska jich bylo minimálně,“ ohlédla se za vydařeným představením světová čtyřka.

US Open, New York (USA, 57 500 000 USD, tvrdý povrch)
3. kolo ženské dvouhry
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (4.) – Ajla Tomljanovicová (AUS, 46.) 6:3, 6:2