Kvitová po vyřazení: Chyběla mi šťáva, na kurtu jsem byla ta druhá

- Marek Bartošík

Ne, nebyl to její grandslamový rok. Petra Kvitová se rozloučila s letošními turnaji velké čtyřky porážkou 4:6 a 3:6 s odhodlanou Řekyní Marií Sakkariovou ve třetím kole US Open. Jednatřicetiletá Češka si kromě toho letos připsala druhé kolo na Australian Open a Roland Garros, kde do duelu nenastoupila kvůli zranění nohy, a také rychlý konec v prvním kole jejího milovaného Wimbledonu. „Po tom všem, čím jsem si prošla v posledních dnech a týdnech, je třetí kolo dobrý. Sezona byla neúspěšná hlavně na grandslamech, ale takových sezon jsem už dříve měla dost,“ uvedla na tiskové konferenci Kvitová.

Maria Sakkariová sice měří „pouze“ 172 centimetrů, tedy o deset centimetrů méně než Petra Kvitová, svou zkušenější soupeřku ale dokázala kondičně skvěle připravená sokyně přehrát hlavně díky kvalitnějšímu servisu. Sakkariová nasázela při své cestě za postupem do osmifinále devět es, po svém prvním podání ukořistila hned 89 procent výměn a hlavně odvrátila oba brejkboly české lvice, jež naopak duel zakončila dvojchybou.

Jaký je váš pohled na zápas proti Sakkariové?
Ona hrála lépe než já, o tom není pochyb. Zasloužila si vyhrát, skoro nic nezkazila. Snažila jsem se, ale nedala mi moc šancí. Nepodávala jsem nejlépe, trošku jsem bojovala se sluncem a stínem, míče jsem viděla hůře. Bojovala jsem, snažila se a doufala, že se ještě v koncovce něco povede, ale nepovedlo se.

Řekyně tentokrát zářila na podání, jímž si výrazně pomohla k vítězství. V čem je tak nepříjemné?
Má nízký nadhoz a rychle do míčku švihne. Servis se těžko čte, kurt byl navíc ve stínu a na slunci. Přišlo mi, že dává hodně es, hodně bodů z podání a dohrává si to na pohodu. Dělala spoustu bodů z podání, což ji nechávalo mentálně v klidu.

Sakkariová navíc disponuje fantastickým fyzickým fondem. Jak jste na tom se silami byla vy?
Nohama jsem tam nebyla tak, jak bych potřebovala. To byl klíč k tomu všemu. Chyběla mi šťáva. Přišlo mi, že mi to moc neletí, na kurtu jsem potom byla ta druhá. Jinak se cítím dobře, předchozí zápasy byly v pohodě.

Letos jste se na grandslamech nedostala ani jednou do druhého týdne. Pokusíte se na rok 2021 na akcích velké čtyřky raději zapomenout?
Na US Open nezapomenu, letos to byl můj nejlepší grandslam. (usmívá se) Po všem, čím jsem si prošla v posledních dnech a týdnech, je třetí kolo dobrý. Chtěla jsem víc, nejsem spokojená, vím, že mám na víc. Budu se dál snažit trénovat a makat, abych byla lepší. Nehroutím se, život jde dál.

Jak náročné je pro vás udržet si chuť do další práce po tolika letech na okruhu?
Řekla bych, že to je docela těžké. U mě hlavně s trénováním. Trénink je nutnost, potřeba a rutina, kterou musím dělat, ale já jsem zápasový typ. Nejvíc mě vyždímaly bubliny, hraní bez diváků, bez atmosféry a bez energie. I když jsem dnes prohrála, měla jsem radost, že tam diváci jsou, že fandili a že je zápas bavil. Právě proto hraju. Tenis zbožňuju, je to krásný sport. Buď si to pokazím, nebo si to vydřu.

US Open, New York (USA, 57 500 000 USD, tvrdý povrch)
3. kolo ženské dvouhry
PETRA KVITOVÁ (11.) – Maria Sakkariová (GRE, 18.) 4:6, 3:6