České hvězdy opět na kurtu! Berdych se Štěpánkem si zahrají Champions Tour

- Jan Vojkůvka

Bývalí čeští tenisté Tomáš Berdych a Radek Štěpánek se vrací na kurty! Jména českých tenisových hvězd byla zmíněna v nominaci pro listopadový veteránský turnaj Champions Tour, který se bude hrát v londýnské Royal Albert Hall od 25. do 28. listopadu.

Dvojice, která se obrovskou měrou zasloužila o zisk daviscupových titulů v letech 2012 a 2013, však tentokrát nenastoupí bok po boku. Oba totiž byli vybráni do jiných týmů. Berdych figuruje v týmu kapitána Marka Philippoussise, slavného australského tenisty, s nímž by si měl zahrát ve dvou zápasech čtyřhry. Kromě toho se očekává, že nastoupí i do dvou singlových zápasů.

Obdobný program by mohl mít taktéž Radek Štěpánek, jenž bude hrát pod britským kapitánem Gregem Rusedskim. K pikantnímu souboji obou Čechů však přinejmenším v základní skupině podle plánu nedojde. Na turnaji figuruje i třetí tým, který pro změnu vede wimbledonský šampion Goran Ivaniševič.

Champions Tour se do Londýna vrátí po roční odmlce, kterou zavinila situace kolem covidu. V posledním odehraném ročníku v roce 2019 se z vítězství radoval Team Greg pod vedením Rusedskiho. Spolu s ním v týmu tehdy nastoupili Tommy Haas a Marcos Baghdatis. Na druhém místě skončil tým Gorana Ivaniševiče, v němž hráli ještě Xavier Malisse a Juan Carlos Ferrero.

Pro české daviscupové šampiony se jedná o první oficiální veteránský turnaj po skončení jejich kariér. Bývalý osmý hráč světa Štěpánek se na kurtech naposledy objevil v roce 2017, kdy úspěšně prošel kvalifikacemi v Dauhá, kde prošel dokonce do čtvrtfinále, a na Australian Open. Následně se po operaci páteře už nedokázal k profesionální kariéře vrátit a ukončil v roce 2018 kariéru.

Berdych, jenž byl světovou čtyřkou a získal 14 titulů na okruhu ATP, se s profesionální kariérou rozloučil v roce 2019. I u něj byly hlavním problémem zdravotní obtíže. Kvůli problémům se zády předčasně ukončil už sezonu 2018 a ani ve své poslední sezoně nebyl ani zdaleka spokojen se svými výkony, které byly bolavými zády ovlivněny.

Posledním turnajem kariéry bylo pro Berdycha nakonec US Open, kde v srpnu 2019 prohrál v úvodním kole s domácím Jensonem Brooksbym.

Předpokládaný program ATP Champions Tour v Londýně
25.11. 2021
14:30 Team Greg – Team Mark
Baghdatis – Berdych
Haas, Štěpánek – Malisse, Ferrero
Rusedski – Philippousis

20:30 Team Greg – Team Goran
Štěpánek – Enqvist
Baghdatis, Rusedski – Ivaničevič, Ferrer
Haas – Južnyj

26.11. 2021
14:30 Team Mark – Team Goran
Philippoussis – Ivaniševič
Malisse, Ferrero – Južnyj, Enqvist
Berdych – Ferrer

20:30 Team Greg – Team Mark
Štěpánek – Malisse
Baghdatis, Rusedski – Berdych, Philippoussis
Haas – Ferrero

27.11. 2021
14:00 Team Greg – Team Goran
Baghdatis – Ferrer
Haas, Štěpánek – Južnyj, Enqvist
Rusedski – Ivaniševič

19:00 Team Mark – Team Goran
Malisse – Enqvist
Berdych, Philippoussis – Ivaniševič, Ferrer
Ferrero – Južnyj

28.1. 2021
18:00 Finále