Nový rekord i odvrácený mečbol. Plíšková obstála v tvrdé bitvě i proti nepřátelskému publiku

- Jan Vojkůvka

Pořádné drama má za sebou na US Open Karolína Plíšková. V bitvě s Amandou Anisimovovou čelila mečbolu, rvala se o postup takřka dvě a půl hodiny a k výhře si musela dopomoci i novým rekordem amerického grandslamu v počtu es. Česká hráčka dokázala i přes nepřízeň publika otočit rozhodující tiebreak a mohla po výhře 7:5, 6:7(5), 7:6(7) oslavit postup do třetího kola.

Plíšková proti Anisimovové neodehrála vůbec snadný zápas. Byla sice velkou favoritkou, ale v duelu nakonec papírové předpoklady vzaly za své. Nejen, že musela proti nepříjemně hrající soupeřce odvracet v rozhodujícím tiebreaku mečbol, ale ještě si k výhře musela pomoci novým rekordem US open. Češka totiž nasázela neskutečných 24 es, nejvíce od roku 1998, kdy se tato statistika v New Yorku sleduje. O tři esa tím překonala výkon Julie Görgesové z osmifinále 2019.

„Od začátku to byl kvalitní zápas,“ hodnotila dlouhou bitvu, která nabídla všehovšudy jen tři brejky. „Myslím, že jsem mohla hrát lépe, ale ona hrála strašně rychle, opravdu dobře. Kolikrát jsem s tím nemohla nic udělat. Obě jsme skvěle podávaly a v závěru jsem měla trochu štěstí,“ přiznala.

Anisimovová, kterou předtím porazila třikrát bez ztráty setu, se však v duelu s Plíškovou vybičovala ke skvělému výkonu. Pochválit ji musela i Karolína, jež se na výhru tentokrát skutečně nadřela. „Hrála nejlépe, co jsem ji viděla. Taky si zasloužila vyhrát,“ upozornila. „Je výborná hráčka. Nešla jsem na kurt s tím, že jsem ji třikrát porazila a že to půjde zase. Jindy mívá okénka, ve kterých neudrží nejvyšší kvalitu, ale tentokrát její level neklesl ani na chvilku, což mě překvapilo.“

Už v prvním setu musela Plíšková otáčet z 3:4 se ztrátou brejku. Situaci zvládla a vyhrála 7:5. Od druhé sady však utkání nenabídlo ani jeden úspěch na returnu a rozhodnout musely dva tiebreaky. V tom prvním dokázala Plíšková srovnat z 3:5 na 5:5, ale koncovka jí utekla. V tom druhém otočila z 2:5 na 6:5, ale mečbol nevyužila a naopak sama následně za stavu 6:7 čelila hrozbě vyřazení. Koncovka však tentokrát vyzněla lépe pro českou tenistku.

Situaci jí navíc neulehčovalo ani publikum, které pochopitelně fandilo domácí Anisimovové. Plíšková se však i s tím zvládla popasovat. Nepřízeň diváků navíc bere sportovně, ostatně si na to již zvykla.

„Mně tohle nikdy nevadí. Když by bylo víc lidí na mé straně, dokáže to pomoct. Ale teď jsem hrála se dvěma Američankama a lidi je dokážou strhnout tak, že si strašně věří a dostanou se do zóny,“ podotkla s tím, že nejlepším příkladem je samotný výkon Anisimovové. „Byla fakt trochu v tranzu. Neříkám, že je to příjemný, ale jestli lidi fandí jí nebo mně, to zápas nevyhraje. Může to soupeřku líp naladit, ale nemyslím, že by to mělo mít tak velký vliv na hru.“

Jak již bylo zmíněno, Plíškovou hodně držel servis. Ve výměnách se naopak dostávala často do obtíží, byť nehrála špatně. Znovu však musela pochválit svou soupeřku. „Byly tam momenty, kdy jsem ani nezahrála blbě, ale ona do toho strašně střílela a celkově dělala dost málo chyb na to, kolik udělala winnerů. Byla jsem trochu pod tlakem, naštěstí servis mě držel neskutečně,“ oddychla si.

„Odzadu to taky nebylo špatné, nejhorší byl return. Ale taky nutno říct, že ona servírovala spoustu prvních podání, dost to mixovala. Ona odehrála super zápas, já takový normální solidní,“ pokračovala. „Vybojovala jsem ho, do posledního míčku jsem věřila, i když v tiebreaku už to začínalo být těžký. Ona hrála líp odzadu, já byla trošku lepší na servisu. Bylo to o pár míčkách,“ dodala k utkání.

České hráčce v klíčových chvílích rozhodně pomohly i zkušenosti. Ostatně, podobnou situací si prošla v roce 2016, kdy hrála v osmifinále US Open proti domácí hvězdě Venus Williamsové. I tehdy musel rozhodnout až tiebreak třetího setu.

„Vzpomněla jsem si na to. Sice jsem byla v totálně jiný situaci, byla jsem outsider a lidi i napůl fandili mně, protože chtěli překvápko, ale taky to byl zápas z mečbolu, dost vyhrocený, kdy lidi hodně skandovali,“ vyprávěla. „Nemyslím, že by mi to dneska nějak pomohlo, ale když srovnáme moje a její zkušenosti, mám toho logicky víc za sebou za takových stavů i během zápasů na centrkurtu. Myslím, že ona na něm hrála vůbec poprvé,“ dodala s tím, že v koncovce se štěstěna mohla přiklonit na jakoukoliv stranu.

O osmifinále si Karolína Plíšková zahraje v sobotu s Ajlou Tomljanovicovou, s níž má prozatím jednoznačnou bilanci pěti výher a jedné porážky.