30. výhra na US Open? To je neuvěřitelné číslo! raduje se Kvitová

- Marek Bartošík

Rychle a nekompromisně zvládla Petra Kvitová svůj vstup do US Open, když ztratila pouhé tři gemy proti slovinské protivnici Poloně Hercogové. Česká lvice, oděná do výrazného žlutého outfitu, prosvištěla za svou jubilejní třicátou výhrou na americkém grandslamu za pouhých 61 minut. „Po zápase mi řekli, že to je moje čtrnácté US Open. A teď třicátá výhra. US Open nebyl můj nejoblíbenější grandslam, strádala jsem tady kvůli astmatu, takže tohle číslo je neuvěřitelné,“ usmívala se na tiskové konferenci Kvitová.

Ve velkém stylu si dokráčela Petra Kvitová pro svůj dvanáctý postup do druhého kola US Open. Poloně Hercogové nasázela 18 vítězných úderů, odvrátila všechny tři brejkboly a sama využila čtyři příležitosti na returnu. Zkrátka skvělý den v tenisové kanceláři zvané Grandstand!

Jak jste prožila vstup do letošního US Open?
Byl to z mé strany velmi solidní zápas. Užívala jsem si to. S Polonou už jsme párkrát hrály a čekala jsem těžký zápas, ale od prvních míčů jsem byla soustředěná a hrála dobře.

Loni jste v New Yorku dokráčela do osmifinále před prázdnými tribunami, letos už jsou fanoušci zpět. Nakolik se atmosféra oproti loňsku liší?
Je velký rozdíl hrát bez fanoušků, bylo to tady tiché a smutné. Teď je to mnohem lepší. Osobně jsem nadšená, že jsou diváci zpět.

Na co jste se těšila při cestě na letošní US Open?
Těšila jsem se, že už nebude bublina, ale normální turnaj, jak jsme byli zvyklí. Pro mě je psychicky nejdůležitější, že nejsme zavření na hotelu. Na tenisu potkáváme stejné obličeje a za těch pár let je znám docela dobře, takže je fajn z tohohle světa trošku vypadnout.

Po svižném utkání jste strávila slušnou dávku času podepisováním a focením se s fanoušky. Nebyla tato činnost náročnější než samotný zápas?
Zápas byl náročnější, každopádně. (usmívá se) Bez výhry bych se nemohla propracovat k podpisům. Jsem ráda, že jsem se s fanoušky mohla vyfotit a potěšit je podpisem.

Dnes jste si připsala už svou třicátou výhru na US Open. Co pro vás dosažení této mety znamená?
US Open nebyl můj nejoblíbenější grandslam, strádala jsem tady kvůli astmatu, takže tohle číslo je neuvěřitelné. Postupně jsem našla cestu a začala si to tady užívat. Zvykla jsem si i na fanoušky, kteří často křičí, což mi dřív vadilo, ale teď to mám ráda.

V dalším kole vás čeká kvalifikantka Kristýna Plíšková, s níž máte vzájemnou bilanci 1:1…
Pamatuju si Charleston, kde to nedopadlo úplně dobře, ale podmínky jsou tady jiné, kurty jsou rychlejší (Kvitová prohrála s Kr. Plíškovou před třemi lety na zelené antuce v Charlestonu 6:1, 1:6 a 3:6, pozn. red.). Kristýna hraje rychle, výborně servíruje. Musí hrát dobře, už tady zvládla tři zápasy v kvalifikaci a první kolo. Bude to o servisu a o returnu.

US Open, New York (USA, 57 500 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo ženské dvouhry
PETRA KVITOVÁ (11.) – Polona Hercogová (SLO, 86.) 6:1, 6:2