Trochu drama, ale jinak solidní výkon, říká Plíšková. Jak je na tom trenér Bajin?

- Marek Bartošík

Karolína Plíšková se v prvním kole US Open sice trápila na servisu, svůj duel proti Catherine McNallyové (6:3, 6:4) ale zakončila dvěma esy a po celkově slušném výkonu postoupila na grandslamu už po jednadvacáté v řadě do druhého kola. Počínání své české svěřenkyně tentokrát sledoval pouze na dálku německý trenér Sascha Bajin, který nedostal vízum do Spojených států. „Je v Německu, všechno sleduje on-line. Posílá mi hlasové zprávy, každý den se bavíme,“ informovala na tiskové konferenci devětadvacetiletá Plíšková.

Zatímco na travnatém Wimbledonu si Karolína Plíšková zkraje turnaje posteskla, že jí pořadatelé přidělují menší kurty, na svém oblíbeném US Open se finalistka ročníku 2016 představila hned v úvodní rundě na druhém největším stadionu s kapacitou 14 tisíc míst.

„Bylo to lepší, ale zvykla jsem si, jsem ready hrát na jakémkoli kurtu. Vím, že to nebude pořád, musí se to střídat. Jsem tady i výš nasazená než ve Wimbledonu a jedno finále už jsem tady hrála. Je to hlučný kurt, ale i pěkný, takže spokojenost,“ ohlédla se Plíšková za atmosférou duelu proti domácí naději McNallyové.

Pozornějším divákům neušlo, že v hráčském boxu české tenistky chyběl Sascha Bajin. Německý trenér neobdržel vízum do Spojených států, a tak musel zůstat alespoň prozatím v Evropě.

„Jsem si jistá, že si nenechá ujít ani balon. Je v Německu, všechno sleduje on-line,“ řekla k nevšední situaci Plíšková. „Možná pořád věří, že se sem někdy dostane, ale myslím, že teď už je pozdě. Nemyslím si, že to zvládne. Jsme v kontaktu i přes manžela (Michala Hrdličku, pozn. red.). Všechny ty věci od něj už ale znám, posílá mi hlasové zprávy, každý den se bavíme. Jsou tady se mnou Leoš Friedl (bývalý český tenista, pozn. red.), fyzio a Michal, takže mám s sebou dobrý tým.“

I přes neúčast Bajina v New Yorku zvládla Plíšková už po jednadvacáté v řadě první kolo na grandslamovém turnaji (naposledy v něm neuspěla na Roland Garros 2016).

„Já mám kritické druhé kolo!“ usmívala se světová čtyřka. „Snažím se brát všechny turnaje podobně. Cítím se dobře, ale jako vždy jsem z toho udělala trochu drama. Jediná věc, která mi dnes chyběla, byl servis. Ale myslím, že return a hra od základní čáry byly solidní,“ doplnila Plíšková, která ve druhém kole narazí na další Američanku Amandu Anisimovovou (75.).

US Open, New York (USA, 57 500 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo ženské dvouhry
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (4.) – Catherine McNallyová (USA, 130.) 6:3, 6:4