Bouzková se lekla Tysona, potkala se s Kingovou. Ósakaová musela předvést nejlepší tenis

- Radek Štohl

Loňský první a letošní poslední grandslam orámovala duelem s Naomi Ósakaovou. Stejně jako na Australian Open ani nyní na US Open Marie Bouzková neuspěla. Sympatická Češka proti úřadující šampionce prohrála 4:6, 1:6. Ze zápasu si tak alespoň odnáší lepší pocit. „I když výsledek tomu nenapovídá, tak tentokrát jsem ji víc donutila hrát na riziko, aby si míč uhrála. To se mi v Austrálii tolik nedařilo. V New Yorku asi ze sebe vždy vytáhne nejlepší tenis, proto tady dvakrát vyhrála," připomíná Bouzková triumfy Japonky z let 2018 a 2020.

Nastoupit proti úřadující šampionce rozhodně má své výhody. Jednou z nich byl zápas na největším otevřeném kurtu na světě – stadionu Arthura Ashe. „Atmosféra byla super, nádherná, moc jsem si to užila! Je krásné tam hrát," rozplývala se třiadvacetiletá Češka, která však počítala i s odvrácenou stranou mince. „Bylo jasné, že Ósakaová bude mít fanoušky na své straně. Cítila jsem však, že hodně lidí fandí i mně," těšilo juniorskou vítězku tamějšího turnaje z roku 2014.

S největším kurtem je pochopitelně spojený také hluk fanoušků. „Lidi jsou hodně slyšet. Jak navíc o pauze na kameře ukázali Tysona (Mike Tyson, bývalý boxer - pozn. red.), tak jsem se úplně lekla. Atmosféra tam je jiná než na jakémkoli jiném kurtu na světě," porovnává aktuálně 87. hráčka žebříčku dvouhry.

Atmosféra z kurtu však pro Marii Bouzkovou nebyla jediným zážitkem z předposledního srpnového dne – v New Yorku se potkala s legendární Billie Jean Kingovou. „Pouze jsem jí řekla: ‚Nice to meet you‘. Popřála mi hodně štěstí. Byl zážitek s ní strávit onen moment na kurtu," culila se Bouzková.

Během zápasu se z koncentrace rozhodit nenechala. Hned ve třetím gemu měla tři šance na brejk, ani jednu z nich nevyužila. Stejně jako čtvrtou příležitost za stavu 4:4. Následně poprvé v zápase přišla o servis. „Hrála jsem, co jsem mohla. Na brejkboly vždy dobře trefila servis nebo zahrála lajnu," posteskla si.

Ve druhém gemu druhé sady podruhé ztratila podání. Vzápětí měla tři brejkboly, po jejich nevyužití chvíli poté čelila stavu 0:5. „Donutila jsem ji zahrát na sto procent. Předvedla jsem kvalitní výkon. Ve druhém setu jsem po ztrátě na 0:2 mohla snížit, ale ona zase dobře zaservírovala. Musela hrát svůj nejlepší tenis. Do příště si to musím zapamatovat," zná Marie Bouzková recept na případný úspěch.

US Open, New York (USA, 57 500 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo ženské dvouhry
MARIE BOUZKOVÁ (87.) – Naomi Ósakaová (JPN, 3.) 4:6, 1:6