US Open: Krejčíková slaví premiérové vítězství, postupuje i Vondroušová

- Redakce

V New Yorku začal závěrečný grandslam letošní sezony – US Open. Hned zkraje programu se dostal na kurt jediný Čech v pavouku dvouhry Jiří Veselý, který prohrál pětisetovou bitvu s Kevinem Andersonem. Bez ztráty podání naopak postoupila do druhého kola Barbora Krejčíková. Roli favoritky potvrdila rovněž Markéta Vondroušová. Tereza Martincová prohrála s favorizovanou Viktorií Azarenkovou ve dvou setech. Marie Bouzková nestačila na obhájkyni trofeje Naomi Ósakaovou. Stefanos Tsitsipas udolal v bezmála pětihodinové epické řežbě Andyho Murrayho.

Krejčíková nadělila kanára a je na US Open poprvé ve 2. kole
Barbora Krejčíková (9.) potvrdila v úvodním vystoupení na US Open roli velké papírové favoritky a postoupila bez ztráty podání v New Yorku poprvé v kariéře do druhého kola. Vítězka letošního Roland Garros povolila australské kvalifikantce Astře Sharmaové (114.) pouhé čtyři gemy, když jí v prvním setu nadělila kanára a zvítězila 6:0 a 6:4.

Pětadvacetiletá Češka vyhrála úvodních osm her. Až poté začala Sharmaová jakž takž vzdorovat, když ve třetí a páté hře druhého dějství skrze odvrácené brejkboly uhrála první gemy. Za stavu 5:3 vedla nasazená osmička na příjmu 40:0, ani jeden ze tří mečbolů ale nevyužila. O pár desítek vteřin později měla Krejčíková další tři možnosti při vlastním servisu a tentokrát už byla neomylná. Duel ukončila při podání čistou hrou.

„Zápas byl těžký, protože první kola jsou vždy nejtěžší. Ona měla za sebou kvalifikaci, už tady odehrála tři zápasy, takže člověk nesmí nic podcenit. Jsem ráda, že se rychle povedl první set, dařilo se mi a hrála jsem tak dobře. Ve druhém setu bylo důležité, že jsem začala dobře, pak si držela servis a dopodávala to,“ sdělila na tiskové konferenci Krejčíková, jež si ve druhém kole zahraje proti Američance Christině McHaleové (119.).

Ohlasový článek s Barborou Krejčíkovou najdete zde

Vondroušová si poradila s Ruseovou
Markéta Vondroušová (38.) vstoupila do letošního US Open vítězstvím 7:5 a 6:0 nad nebezpečnou kvalifikantkou Elenou Gabrielou Ruseovou (108.). Stříbrná olympijská medailistka z Tokia prohrávala proti rumunské ranařce už 2:5 a postupně čelila dvěma setbolům, kritické chvíle však zvládla. Česká favoritka nastřádala od zmíněného stavu hned 11 gemů v řadě, a vysloužila si tak potřetí v kariéře postup do druhého kola US Open. V něm se utká s Ruskou Darjou Kasatkinovou (27.).

„Ze začátku to bylo těžké, tlačila mě z bekhendu, drtila mě hrozně. Snažila jsem se vydržet a povedlo se. Důležitý byl gem na 3:5, pak jsem se uvolnila, začala hrát víc délku a honila ji ze strany na stranu,“ zhodnotila na tiskové konferenci Vondroušová, která si před třemi lety zahrála na US Open osmifinále.

Tehdy se jednalo o její první výraznější úspěch na grandslamovém turnaji. „Mám na to krásné vzpomínky. Celkově se mi tady líbí město i kurty. Zrovna dnes jsme hrály na kurtu, kde je hrozný kravál a kde chodí lidi, takže jsem si trochu zvykala, ale mám to tady celkově ráda,“ doplnila spokojená postupující.

Bouzková prohrála s Ósakaovou
Marie Bouzková (87.) podlehla na US Open 4:6 a 1:6 Naomi Ósakaové (3.) z Japonska a ani na čtvrtý pokus nepokořila v New Yorku metu úvodního kola hlavní soutěže.

Třiadvacetiletá Češka držela s dvojnásobnou turnajovou šampionkou a obhájkyní loňského titulu krok do stavu 4:5. Poté pražská rodačka poprvé ztratila servis, čímž prohrála celou sadu. V té druhé už byl rozdíl mezi oběma hráčkami mnohem patrnější. Nasazená trojka Ósakaová si postupně vypracovala vedení 5:0. Bouzková v závěru odvrátila alespoň hrozbu kanára, na více to ale na zaplněném kurtu Arthura Ashe nestačilo.

„Donutila jsem ji zahrát na sto procent. Musela předvést svůj nejlepší tenis, to si musím zapamatovat. Mohlo jí to trošku uletět, ale dneska zahrála hodně kvalitně,“ pochválila svou přemožitelku Bouzková, která si naplno vychutnala specifika večerního programu na centrálním dvorci Arthura Ashe.

„Atmosféra byla super, nádherná, moc jsem si to užila. Nečekala jsem, jak ten kurt bude naplněný, jak krásné je tam hrát. Bylo jasné, že Ósakaová bude mít fanoušky na své straně, ale cítila jsem, že je hodně lidí i na mé straně,“ těšilo usměvavou českou tenistku.

Martincová nestačila na Azarenkovou
Tereza Martincová (60.) se s US Open loučí v prvním kole, kde podlehla favorizované Bělorusce Viktorii Azarenkové (19.) po 69 minutách 4:6 a 0:6. Česká hráčka vstoupila do utkání skvěle, když vedla 4:1, od té chvíle ale úřadovala Azarenková, jež získala 11 gemů v řadě! Loňská finalistka turnaje si pomohla k postupu 19 vítěznými údery, Martincová jich zaznamenala pouze sedm.

Veselý po boji padl s Andersonem
Byla to obrovská bitva, Jiří Veselý (90.) ale nakonec prohrál v prvním kole US Open s Kevinem Andersonem (77.) po čtyřech hodinách a 22 minutách 6:7(1), 6:4, 6:3, 6:7(5) a 6:7(4). Veselému nepomohlo k výhře ani to, že za celý zápas neztratil servis (odvrátil všechny tři brejkboly soupeře, sám využil dvě příležitosti na returnu).

Bývalý turnajový finalista Anderson nasázel hned 49 es, to poslední si nechal na mečbol. Veselý vyslal proti svému soupeři 27 nechytatelných servisů, zároveň ale vyrobil podstatně více dvojchyb (17:6). Český tenista se představil na okruhu poprvé od konce července, kdy zápolil na antukovém podniku ATP v Kitzbühelu. Jeho přemožitel vyzve ve druhém kole Argentince Diega Schwartzmana (14.), který je v New Yorku nasazen jako číslo 11.

Murray skoro pět hodin vzdoroval Tsitsipasovi
Dlouhé čtyři hodiny a 49 minut trvala monumentální bitva, v níž světová trojka Stefanos Tsitsipas v úvodním kole US Open udolal britského veterána Andyho Murrayho (112.) 2:6, 7:6(7), 3:6, 6:3 a 6:4.

Bývalý šampion turnaje Murray vedl v tiebreaku druhého setu už 6:4, nevyužil však dva setboly a dovolil mladému Řekovi srovnat. Ačkoli se poté Brit dostal do vedení 2:1 na sety, favorizovaný Tsitsipas průběh utkání otočil, přičemž klíčový brejk si připsal hned na úvod páté sady. K postupu si pomohl 67 vítěznými údery, z toho bylo 19 es. Murray zaznamenal 42 „winnerů“ včetně devíti es.

Stephensová udolala Keysovou
Vítězkou jednoho ze šlágrů prvního hracího dne US Open se stala Američanka Sloane Stephensová (66.), která v repríze finále ročníku 2017 přemohla svou krajanku a velkou kamarádku Madison Keysovou (42.) po dvou hodinách a devíti minutách 6:3, 1:6 a 7:6(7).

Obě tenistky si ve třetím setu držely svá podání až do jedenácté hry, kdy se někdejší šampionka turnaje Stephensová radovala z brejku. Duel však posléze nedopodávala, a rozhodnout tak musel až tiebreak. Stephensová v něm sice prohrávala 3:5, manko ale dotáhla a nakonec využila po bekhendové chybě Keysové svůj třetí mečbol.

Vybrané zápasy 1. hracího dne US Open

JIŘÍ VESELÝ (90.) – Kevin Anderson (RSA, 77.) 6:7(1), 6:4, 6:3, 6:7(5), 6:7(4)
BARBORA KREJČÍKOVÁ (9.) – Astra Sharmaová (AUS, 114.) 6:0, 6:4
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (38.) – Elena Gabriela Ruseová (ROU, 108.) 7:5, 6:0
Viktoria Azarenková (BLR, 19.) – TEREZA MARTINCOVÁ (60.) 6:4, 6:0
MARIE BOUZKOVÁ (87.) – Naomi Ósakaová (JPN, 3.) 4:6, 1:6

Donna Vekičová (CRO, 57.) – Garbiňe Muguruzaová (ESP, 10.) 6:7(4), 6:7(5)
Camila Giorgiová (ITA, 36.) – Simona Halepová (ROU, 13.) 4:6, 6:7(3)
Madison Keysová (USA, 42.) – Sloane Stephensová (USA, 66.) 3:6, 6:1, 6:7(7)
Andrej Rubljov (RUS, 7.) – Ivo Karlovič (CRO, 223.) 6:3, 7:6(3), 6:3
Angelique Kerberová (GER, 17.) – Dajana Jastremská (UKR, 51.) 3:6, 6:4, 7:6(3)
Andy Murray (GBR, 114.) – Stefanos Tsitsipas (GRE, 3.) 6:2, 6:7(7), 6:3, 3:6, 4:6
Roberto Bautista Agut (ESP, 21.) – Nick Kyrgios (AUS, 85.) 6:3, 6:4, 6:0
Richard Gasquet (FRA, 82.) – Daniil Medveděv (RUS, 2.) 4:6, 3:6, 1:6

Kompletní program 1. hracího dne US Open 2021 naleznete zde.