Oblíbenec, nebo nepřítel? Prostě se na plné tribuny těším, říká Medveděv o americkém publiku

- Jan Vojkůvka

Provokoval je, užíval si jejich bučení, nenávistné projevy, ale i občasné povzbuzování. A nakonec si je v samotném finálovém utkání získal na svou stranu. Rus Daniil Medveděv, který v roce 2019 zažil skvělé US Open i díky divokému americkému publiku, jenž jej dle jeho slov motivovalo, se už nemůže dočkat zaplněných tribun, jichž se letos v New Yorku po roční odmlce opět dočká.

Vztah mezi Medveděvem a americkým publikem nemohlo být divočejší. Během ročníku 2019 většinu času fandili Rusovým soupeřům a přáli si jeho vyřazení. Medveděv je provokoval gesty, hecoval k hlasitějšímu fandění a především neustále vyhrával.

Pak přišlo finále s Rafaelem Nadalem. Medveděv prohrával 0:2 na sety, ale dokázal se neskutečně zmobilizovat a vynutit si pátou sadu. Atmosféra byla elektrizující a publikum náhle fandilo právě heroicky hrajícímu Rusovi.

Vývoj vztahu s diváky Medveděva musel rozhodně potěšit. A i proto se nesmírně těší na zaplněné tribuny.

„Jsem šťastný, že bude v New Yorku moci být vyprodáno,“ řekl na tiskové konferenci před startem turnaje. „Bude to sranda. Ale je těžké odhadovat, jestli tam budou i stejní lidé, co tam byli před dvěma lety, nebo tam z nich naopak nebude nikdo,“ přemítal.

„Prostě doufám, že jo, protože to nakonec skončilo velmi pozitivně,“ vzpomínal na zcela odlišnou finálovou atmosféru, než jakou prožíval v průběhu zbytku turnaje, kdy byly tribuny zcela proti němu. „Snad to tak bude pokračovat i letos. V roce 2019 to byl úžasný zážitek ve všech ohledech. Jsem zvědavý, jak to bude vypadat během prvníhozápasu. Pokusím se předvést co nejlepší možný tenis, aby si mě zase oblíbili,“ podotkl.

V úvodním kole čeká na světovou dvojku souboj s Richardem Gasquetem, proti němuž bude výrazným favoritem. Stejně, jako bude patřit mezi spolufavority celého turnaje a pokusí se vybojovat premiérový grandslamový titul.