První grandslam? Parádní atmosféra a komfort. Jen ta vlhkost! hodnotí Kopřiva

- Marek Bartošík

Dlouhá léta bojoval o účast na grandslamovém turnaji a nyní se dočkal. Čtyřiadvacetiletý Vít Kopřiva se na akci velké čtyřky nedostal během juniorských let ani v rané fázi svého snažení mezi dospělými. Po úterním střetnutí s Francouzem Hugem Gastonem (4:6, 2:6) v kvalifikaci US Open si však může odškrtnout důležitý milník své kariéry. „Atmosféra byla parádní, ale kvalifikace je kompletně bez diváků, takže tu pravou atmosféru jsem nezažil. Nicméně všechno okolo, podmínky a komfort pro hráče je naprosto super,“ líčil v rozhovoru pro Tenisový svět Kopřiva.

Velmi náročný los vyfasoval pro svou premiéru v kvalifikaci grandslamového US Open Vít Kopřiva. Český reprezentant nenašel v prvním kole recept na favorizovaného Huga Gastona, který je v zápolení o postup do hlavní fáze turnaje nasazen jako číslo jedenáct.

„Zápas se nevyvíjel podle mých představ. Bylo velké teplo a s podmínkami jsem se nesrovnal tak dobře, jak bych chtěl, což se podepsalo na mojí hře,“ hodnotil český tenista. „Určitě jsem mohl předvést lepší tenis, ale soupeř hrál chytře a nedaroval mi moc chyb. První set byl rozhodující. Měl jsem šance jít do vedení, ale bohužel jsem jen dotahoval. Udělal jsem dost chyb a servis mě tolik nepodržel.“

Aktuálně 202. hráč žebříčku ATP si obtížně zvykal také na velmi rychlý povrch ve Flushing Meadows, jenž je na hony vzdálen pomalému antukovému podkladu.

„Povrch je docela rychlý, ten mě překvapil, čekal jsem ho pomalejší. Nicméně podmínky jsou náročné i kvůli vysoké teplotě a vlhkosti. Bohužel v předchozích dnech pršelo a hrálo se v hale nebo na jiných kurtech, takže na adaptaci nebylo tolik času,“ poznamenal grandslamový debutant.

Kopřiva se v New Yorku zdrží do pátku, před odletem si chce ještě užít atmosféru světové metropole. Posléze ho čeká návrat na oblíbenou antuku, kde budou jeho dalšími turnaji v první polovině září challengery v Banja Luce a ve Štětíně.

US Open, New York (USA, 57 500 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace mužů
Hugo Gaston (FRA, 127.) [11] – VÍT KOPŘIVA (202.) 6:4, 6:2