US Open: Lehečka s Kolářem postupují, Rosol ztratil dvakrát vedení 5:3

- Redakce

Celkem šest českých zástupců figuruje v pavoucích kvalifikace grandslamového US Open, přičemž hned čtyři z nich se objevili na kurtech v úvodní hrací den. Hladké výhry ve dvou setech zaznamenali Jiří Lehečka se Zdeňkem Kolářem. Hořkou porážku musel naopak skousnout Lukáš Rosol, jenž byl v souboji s Němcem Gojowczykem ve druhém setu dva míče od vítězství. Nakonec Čech dvakrát promarnil náskok 5:3 a v kvalifikaci skončil. V New Yorku nebude nadále působit ani Vít Kopřiva, jenž při své premiéře v grandslamové kvalifikaci nestačil na Francouze Gastona.

Lehečka je ve 2. kole kvalifikace
Jiří Lehečka (192.) má za sebou vítěznou premiéru v grandslamové kvalifikaci mezi dospělými. Devatenáctiletý český tenista porazil v úvodním kole kvalifikace US Open Francouze Alexandreho Mullera (196.) po hodině a 20 minutách 6:1 a 6:4.

Lehečka si v prvním setu zajistil úspěch díky brejkům ze čtvrté a šesté hry. Ve druhém dějství sice ztratil vedení 3:1 na gemy a prohrával 3:4 bez brejku, poslední tři hry utkání ale zvládl. Jeho soupeřem ve druhém kole kvalifikace bude Ukrajinec Ilja Marčenko (154.).

Kolář ztratil jen pět her
Zdeněk Kolář (183.) vstoupil do boje o hlavní soutěž závěrečného grandslamu sezony suverénně. Vítěz dvou letošních challengerů povolil v úvodním kole kvalifikace US Open jen pět her Joãu Dominguesovi (243.) z Portugalska. O tři roky staršího protivníka, kterému za celé střetnutí nenabídl ani jeden brejkbol, porazil za hodinu a 18 minut 6:2 a 6:3.

Čtyřiadvacetiletý Kolář si hned zkraje duelu vypracoval náskok 3:0 a v osmém gemu zakončil dějství druhým brejkem. Druhý set byl vyrovnanější. Oba tenisté si drželi podání až do stavu 4:3 pro Koláře. Následně se český favorit prosadil na příjmu skrze shodu a zápas poté zdárně doservíroval. Ve druhém kole čeká Koláře Slovák Alex Molčan (138.), jenž před necelými třemi týdny ovládl bez ztráty setu challenger v Liberci.

Rosol byl dva míče od vítězství, přesto končí
Lukáš Rosol (212.) nedotáhl v New Yorku do vítězného konce slibně rozehraný zápas s Peterem Gojowczykem (141.) a kvalifikace US Open pro něj skončila po trpké porážce 6:4, 6:7(4) a 5:7 hned v úvodním kole.

Šestatřicetiletý Čech otočil v úvodním setu z 2:4 na 6:4 a v tom druhém podával za stavu 5:3 na vítězství. Od toho byl při shodě vzdálen dva míče, gem bral ale nakonec o čtyři roky mladší Němec, který následně uspěl poměrem 7:4 i v tiebreaku. Skvěle rozehrán měl brněnský rodák rovněž třetí set, v němž znovu vedl 5:3. Pak ale Rosol prohrál dvanáct výměn v řadě a rázem tahal za stavu 5:6 za kratší konec. Ve dvanáctém gemu navíc nevyužil vedení 40:30 a ztratil skrze shodu servis a tím i celé klání.

Premiéra v grandslamové kvalifikaci Kopřivovi nevyšla
Vít Kopřiva (202.) má za sebou ve svých 24 letech premiérové kariérní vystoupení v grandslamové kvalifikaci. Hlavní soutěž si ale v New Yorku nezahraje, jedenáctému nasazenému Hugu Gastonovi (127.) z Francie podlehl po setech 4:6 a 2:6. V první sadě dokázal rodák z Bílovce srovnat z 2:4 na 4:4, koncovka ale patřila soupeři. Ve druhém dějství držel Kopřiva krok jen do stavu 2:2, následně už sbíral gemy pouze favorizovaný protivník.

„Zápas se nevyvíjel podle mých představ. Bylo velké teplo a s podmínkami jsem se nesrovnal tak dobře, jak bych chtěl, což se podepsalo na mojí hře. Určitě jsem mohl předvést lepší tenis, ale soupeř hrál chytře a nedaroval mi moc chyb,“ uvedl pro Tenisový svět Kopřiva.

„Atmosféra byla parádní, ale kvalifikace je kompletně bez diváků, takže tu pravou atmosféru jsem nezažil. Nicméně všechno okolo, podmínky a komfort pro hráče je naprosto super. Povrch je docela rychlý, ten mě překvapil, čekal jsem to pomalejší,“ doplnil Kopřiva, kterého v první polovině září čekají antukové challengery v Banja Luce a ve Štětíně.

Vybrané zápasy 1. hracího dne kvalifikace US Open

LUKÁŠ ROSOL (212.) – Peter Gojowczyk (GER, 141.) 6:4, 6:7(4), 5:7
Alexandre Muller (FRA, 196.) – JIŘÍ LEHEČKA (192.) 1:6, 4:6
Hugo Gaston (FRA, 127.) – VÍT KOPŘIVA (202.) 6:4, 6:2
Joao Domingues (POR, 243.) – ZDENĚK KOLÁŘ (183.) 2:6, 3:6
Fernando Verdasco (ESP, 132.) – Facundo Mena (ARG, 258.) 6:7(5), 6:3, 6:4
Kimmer Coppejans (BEL, 210.) – Alex Molčan (SVK, 138.) 3:6, 3:6

Kompletní výsledkový servis naleznete na webu turnaje.