Finále Poháru B. J. Kingové v Praze? Je na spadnutí, zahlásila ministryně Schillerová

- Michal Hladký

Česká republika se s největší pravděpodobností může těšit na pořádný tenisový svátek. Poté, co se Budapešť kvůli koronavirové pandemii zřekla pořádání finále Poháru Billie Jean Kingové, začal v červnu Český tenisový svaz jednat s Mezinárodní tenisovou federací o přesunutí akce do Prahy. A ministryně financí Alena Schillerová dnes na tiskové konferenci uvedla, že tento záměr vyšel.

„Po dohodě s Národní sportovní agenturou vláda jednorázově uvolnila na organizaci Poháru B. J. Kingové z rozpočtových rezerv 65 milionů korun,“ uvedla dnes ministryně financí Alena Schillerová na tiskové konferenci, přičemž se nechala slyšet, že pořádání tenisového svátku v Praze je na spadnutí.

Pohár Billie Jean Kingové, tedy někdejší Fed Cup, navázal v roce 2020 na Davis Cup a zavedl jednotýdenní finálový turnaj.

Ten se vloni kvůli koronavirové pandemii neuskutečnil. Událost, kterou měla hostit Budapešť, se tedy přesunula na letošek. Jenže ani tentokrát maďarská metropole nejlepší ženský tenis neuvidí, neboť se pořádání zřeknula.

Šéf Českého tenisového svazu Ivo Kaderka se v červu zmínil, že Praha bude jednat s Mezinárodní tenisovou federací o přesunutí dějiště turnaje do českého hlavního města.

A právě doma bude moct česká reprezentace žen navázat na fenomenální úspěchy, kterých v posledních letech docílila. Od roku 2011 vyhrála soutěž hned šestkrát, a i letos bude patřit mezi největší favority na triumf.

„Dnešní schválení příspěvku na úhradu části pořadatelských nákladů organizace Poháru B. J. Kingové v Praze Vládou ČR byl poslední krok před podpisem připravené smlouvy s ITF. Jde o výsledek mé dohody s prezidentem ITF Haggertym o přesunu prvního ročníku Poháru B. J. Kingové v novém formátu z Budapešti do Prahy. Je to obrovský diplomatický úspěch, budeme organizovat největší globální sportovní akci v Česku,“ okomentoval situaci Kaderka.

„První listopadový týden přijede do Prahy 12 nejlepších tenisových týmů planety, tuto událost bude sledovat celý svět, přenášet se bude do 175 zemí. Po návratu z paralympiády v Tokiu doprovodím prezidenta ITF Haggertyho k premiéru Babišovi na pracovní schůzku k tomuto turnaji a k poděkování české vládě, ke kterému se připojuji. Česko a skvělé české tenistky čeká velká světová tenisová premiéra,“ dodal.