S divokou kartou až do finále. Byla jsem jako Plíšková, radovala se Teichmannová

- Jan Vojkůvka

Jedním velkým překvapením na turnaji WTA v Cincinnati jsou výkony Jil Belen Teichmannové. Aktuálně 76. hráčka světa od března nedokázala pokořit brány osmifinále, ale na americké akci přetavila divokou kartu až v senzační postup do finále. V semifinále navíc vyřadila Karolínu Plíškovou, o níž přiznala, že je na servisu jejím velkým vzorem.

Čtyřiadvacetiletá Teichmannová prožívá senzační turnaj. Už výhra nad Soranou Cirsteaovou v prvním kole byla překvapivá. Po zdolání Bernardy Peraové ve druhém kole si v osmifinále navíc vyšlápla na světovou dvojku Naomi Ósakaovou a ve čtvrtfinále vyřadila olympijskou šampionku Belindu Bencicovou.

A její cesta turnajem neskončila ani v semifinále, v němž Švýcarka porazila 6:2, 6:4 Karolínu Plíškovou. Češka přitom v předchozím průběhu turnaje neztratila set a byla výraznou favoritkou střetnutí.

„Rozhodně jsem dnes nehrála svůj nejlepší tenis, ale soupeřka mi to udělala hrozně složité,“ řekla na adresu Teichmannové česká favoritka. „Předně je to levačka, navíc skvěle servíruje a hraje s velkým sebevědomím. Hrála rychle a hodně se pohybovala,“ podotkla Plíšková.

Právě servis se nakonec ukázal pro zápas klíčový. Zatímco totiž Teichmannová na returnu dokázala uspět čtyřikrát, Plíšková si vypracovala sedm brejkbolů, ale prorazila podání soupeřky jen jednou. V duelu, v němž je tolik příležitostí na brejk, se pak důležitost servisu v klíčových chvílích ukazuje mnohem jasněji.

„Karolína je jednou z nejlépe servírujících tenistek. Popravdě, kdykoliv se mi na podání daří, tak si říkám, že jsem jako Plíšková. Je pro mě rozhodně vzorem v této činnosti,“ usmívala se po utkání Teichmannová. „Má velmi rychlé podání, které velmi dobře umísťuje. Sledovala jsem, kam bude podávat a snažila jsem se neustále měnit postavení. A když musela jít přes druhý servis, šla jsem do toho naplno. To zafungovalo,“ podotkla.

Teichmannová se v nedělním finále utká s Australankou Ashleigh Bartyovou.