Zranění nohy je vážné. Nadal předčasně ukončil sezonu

- Jan Vojkůvka

Španělský tenista Rafael Nadal je dalším z členů elitní desítky, který předčasně končí letošní sezonu. Na vině je zranění nohy, které dvacetinásobného grandslamového šampiona provází už od antukového Roland Garros. To se ukazuje jako mnohem vážnější, než se původně očekávalo, a připraví Španěla nejen o US open, ale i o celý zbytek ročníku.

Nadal kvůli zranění nohy vynechal už Wimbledon a olympijské hry. Vrátil se na začátku srpna, kdy si poprvé v kariéře zahrál na turnaji ve Washingtonu. Po vydřené výhře nad Jackem Sockem si stěžoval na obtíže spojené s nohou a hned v dalším zápase nečekaně prohrál s Lloydem Harrisem.

Tehdy sice podotýkal, že se stav jeho chodidla rozhodně zlepšil, a že se chystá na další výzvy na Masters v Torontu a Cincinnati, jenže z obou akcí se nakonec odhlásil. A nyní definitivně odpískal zbytek sezony 2021.

„Chci oznámit, že bohužel musím ukončit letošní sezonu. V průběhu roku jsem laboroval se zraněním chodidla a potřebuji si vzít pauzu,“ napsal na svém Twitteru. „K rozhodnutí jsem dospěl po rozmluvách s rodinou a svým týmem, a věřím, že je to nejlepší možnost, jak dosáhnout plného doléčení tohoto zranění.“

„V této sezoně jsem musel vynechat některé události, které pro mě byly velmi důležité, jako Wimbledon nebo olympiádu. A nyní i US Open, protože nemohu trénovat a hrát takovým způsobem, jakým bych chtěl,“ pokračoval Španěl, jenž také podotkl, že se nejedná o nové zranění, ale o obtíže, kterými si prochází dlouhodobě.

„Dělá mi to problémy někdy od roku 2005, ačkoliv mně to naštěstí nestálo dlouhou kariéru. Nějaký čas to ale zlobí o něco víc, takže musím najít nový způsob, jak se s tím popasovat, abych mohl ještě pár let hrát. Mám v sobě dostatek zanícení, které potřebuji, abych se dostal zpátky do špičkové formy a mohl hrát na nejdůležitějších turnajích. Abych toho dosáhl, budu každý den tvrdě pracovat,“ slíbil závěrem.

Nadal v této sezoně vyhrál turnaje v Barceloně a Římě. Na Roland Garros vypadl už v semifinále po boji s Novakem Djokovičem a připsal si také čtvrtfinále na Australian Open. Je už třetím členem elitní světové desítky, který předčasně ukončil sezonu. Před ním tak učinili Roger Federer a Dominic Thiem.