Prokletí prolomeno! Neskutečný pocit, smála se po obratu z 0:5 Plíšková

- Filip Lefenda

"Noční můra" zažehnána. Karolína Plíšková po čtyřech předchozích letošních nezdarech na pátý pokus konečně porazila neoblíbenou Jessicu Pegulaovou a postoupila na turnaji WTA 1000 v Cincinnati do čtvrtfinále. „Je to neskutečný pocit. Asi nejlepší, který jsem tento rok na kurtech zažila,“ přiznala světová čtyřka po vyhraném klání.

Dauhá, Dubaj, Miami a Berlín. Destinace, v nichž už se během aktuální sezony Plíšková s Pegulaovou utkala. Výsledek? V součtu jen jeden uhraný set. I proto nebyla tentokrát devětadvacetiletá Češka proti pětadvacáté ženě světového pořadí papírovou favoritkou. Rodačka z Loun ale potvrdila, že chytla v posledních týdnech náramnou formu.

Po finálové účasti na červencovém Wimbledonu si Plíšková zahrála o víkendu o titul rovněž v kanadském Montréalu. Nyní na sebe česká jednička upozorňuje rovněž na betonech v Cincinnati, kde je bez ztráty setu mezi osmi nejlepšími účastnicemi. Po hladké výhře 6:3 a 6:2 nad Kazaškou Julií Putincevovou ve druhém kole (v tom prvním měla Plíšková volný los) vyzrála turnajová šampionka z roku 2016 i na domácí Jessicu Pegulaovou. Na pátý pokus.

Duel se přitom pro nasazenou pětku nevyvíjel nejlépe. Plíšková ho sice rozehrála rychlým brejkem, o pár chvil později ale prohrávala 1:4. Následně si pomyslné misky vah přiklonily znovu na stranu Češky, která pěti gemy v řadě sadu otočila ve svůj prospěch.

Ještě ve svízelnější situaci se ocitla bývalá světová jednička v setu číslo 2. Pegulaová vedla po dvou brejcích už 5:0 a zdálo se, že třetí dějství je otázkou pouhých desítek vteřin. Jenže Plíškové se znovu povedlo takřka nemožné. Na svižném povrchu v Cincinnati, který patří mezi vůbec ty nejrychlejší na okruhu, zvládla manko smazat.

Sedmadvacetiletá Američanka za stavu 5:3 nevyužila na podání setbol. Sérii prohraných gemů zastavila až za stavu 5:5, kdy si na servisu pojistila zkrácenou hru. Vzápětí měla Pegulaová na příjmu další možnost na ukončení sady, Plíšková ale nakonec důležitý gem skrze shodu získala a následně vstoupila výborně i do tiebreaku, v němž si vypracovala náskok 6:1.

Pegulaová se krůček po krůčku přiblížila až na rozdíl jediného bodu, za stavu 6:5 ale ukončila Plíšková dramatický duel šťastným bekhendem o pásku. Radost poté mohla propuknout naplno.

„Je to neskutečný pocit. Asi nejlepší, který jsem tento rok na kurtech zažila,“ hodnotila Plíšková výhru nad neoblíbenou protivnicí. „Tenisově to popravdě hezký zápas nebyl, vítězství je to ale cenné,“ ví dobře.

„Opravdu se mi s ní hraje špatně, nevyhovují mi její nízké placaté údery. Proto jsem ráda, že se mi to konečně podařilo. Příště už si proti ní budu věřit více,“ radovala se Plíšková, která se snažila nalézt klíč k úspěchu.

„Na začátku sezony jsem nehrála úplně dobře. Nyní je situace jiná. Mám za sebou hodně vyhraných zápasů. Cítím se mnohem lépe a v tom je asi ten rozdíl,“ zamyslela se. „Byla jsem pozitivně namotivována a připravena bojovat. Prasátko na konci jsem si asi zasloužila,“ dodala.

O semifinále si Plíšková v souboji ranařek zahraje proti Paule Badosaové ze Španělska, 29. tenistce žebříčku WTA. „Obě teď máme hru na vysoké úrovni. Bude to o pár míčcích,“ tuší před kláním s vítězkou letošního podniku v Bělehradu Plíšková. Čtvrtfinále si na dvorcích v jihozápadním Ohiu zahrají rovněž krajanky Barbora Krejčíková a Petra Kvitová.