Rozplakal Ósakaovou, teď je pod palbou kritiky. Novináři a jeho rodině dokonce vyhrožují smrtí

- Jan Vojkůvka

Tenisté moc dobře ví, o čem je řeč. Za své výkony jsou mnohdy zhrzenými sázkaři uráženi, je jim vyhrožováno smrtí, či jsou jim přány nevyléčitelné nemoci. Tentokrát je pod palbou podobných vzkazů novinář Paul Daugherty. Důvodem je otázka z tiskové konference, po které se Naomi Ósakaová rozplakala. A to fanatičtí příznivci japonské hráčky nechtějí nechat bez odezvy.

Zdá se to jako špatný vtip. Stejně, jako když tenistům píší „fanoušci“, jejichž IQ dosahuje záporných hodnot a jediné, čeho jsou schopní, je urážet a vyhrožovat. Nyní však do útoku vyrazili fanoušci Naomi Ósakaové.

K jejich mobilizaci došlo poté, co novinář Paul Daugherty ze Cincinnati Enquirer položil japonské tenistce otázku, jakou hledá rovnováhu v tom, kdy se jí příčí mluvit s médii a kdy naopak z této komunikace (například na sociálních médiích) profituje.

Po odpovědi Ósakaová odešla v slzách a tisková konference musela být přerušena. Agent japonské tenistky popsal celou situaci jako šikanu své svěřenkyně. Kupříkladu žurnalista New York Times Ben Rothenberg popsal Daughertyho otázku jako agresivní a zveřejnil i jeho jméno. To se okamžitě začalo šířit sociálními platformami jako lavina.

Využili toho fanoušci Ósakaové, kteří si vůbec neberou servítky. Daughertyho, v lepším případě, posílají do patřičných míst. V horším případě vyhrožují jemu i celé jeho rodině smrtí, o čemž informoval web Tennis World.

Dění kolem japonské hráčky začíná připomínat skutečně špatnou mexickou či jihoamerickou telenovelu. Sama Ósakaová se snaží soustředit na tenis a zvládla utkání druhého kola proti Cori Gauffové, kterou porazila ve třech setech.

Někteří její příznivci, místo aby slavili její úspěch, se však dopouští činů, které jsou odsouzeníhodné. A je jedno, jestli se takové vzkazy týkají hráčů samotných, nebo novinářů, jejichž otázky někdy tenistům nesednou.