Co bude dál? Rozvážný Federer přemítá nad svou budoucností

- Jan Vojkůvka

Od Wimbledonu kvůli zranění kolene nehrál. Vynechal Masters v Torontu a stejného osudu se dočká i Masters v Cincinnati. Roger Federer více než kdy jindy přemýšlí nad svou budoucností, a to nejen turnajovou, ale i tenisovou. Hrozí snad konec kariéry legendárního Švýcara?

Čerstvě čtyřicetiletý Federer je na sklonku své kariéry. Ví to on, ví to jeho fanoušci. Ale stejně jako oni věří, že ještě dokáže hrát na nejvyšší úrovni a získat nějaký titul, tak i samotný Švýcar bojuje s neúprosným časem, který však nezadržitelně a bez milosti letí.

Nejsou to nejšťastnější Federerova léta, tedy co se týče tenisové kariéry. Zatímco po většinu svého působení na profesionálním okruhu se mu až zázračně vyhýbala vážnější zranění, v posledních letech si na něm dvě dekády mezi nejlepšími vybírají svou daň. A moc dobře to ví i Federer, který má za sebou několik operací. Zejména poslední dvě, které se týkaly jeho kolene, však nemohou být brány jako úspěšné.

Právě koleno jej totiž nadále trápí. Kvůli němu musel vynechat olympiádu a vzdát se svého snu a posledního pokusu o zisk singlového zlata. A kvůli němu dál ruší jeden turnaj za druhým. Nyní je v ohrožení i US Open, poslední letošní grandslam.

„Koleno teď nezlobí. Měl jsem ale dlouhou dovolenou, během níž jsem právě kvůli kolenu vůbec netrénoval,“ přiznal Federer v rozhovoru pro deník Blick. „Tento týden se setkám se svými lékaři a mým týmem, a pak uvidíme, co bude dál. V tuto chvíli je všechno trochu nejisté,“ podotkl.

Přiznal tím, že ve hře je i odpískání US Open. A možná i zbytku sezony? Jenže v plánu je po newyorském grandslamu také Laver Cup, de facto Federerovo tenisové dítě.

Na základě jeho vyjádření se ovšem vyrojily nejrůznější spekulace. Jedni míní, že Švýcar skutečně odpíská sezonu a pokusí se vrátit opět na Australian Open. Další predikují, že odehraje Laver Cup, během něhož se dokonce rozloučí s kariérou.

Ač zatím nic nenasvědčuje tomu, že by Federer skutečně uvažoval nad koncí kariéry, do hlavy mu nikdo nevidí. Pokud by lékaři dali dvacetinásobnému grandslamovému šampionovi najevo, že se stav jeho kolene nezlepší, mohou události nabrat hodně rychlý spád. A možná rozlučka před publikem na Laver Cupu v Bostonu se přímo nabízí.

Jak ostatně vyznívá ze slov Federera pro deník Blick, ani on sám si není svou budoucností nijak jistý. V hlavě se mu přitom honí spousta myšlenek...

„Dřív to bylo jiné. Otázky byly jednoduché: jaký je můj žebříček? Na jakém turnaji budu zase hrát? Dnes je to složitější,“ upozornil. „Jak bych se cítil, kdybych začal zase trénovat? Čeho ještě mohu dosáhnout? Jaké jsou mé cíle? Jak vše skloubit se svou rodinou? Co říká zbytek mého týmu?“

Takové otázky, které zatěžují mysl bývalého prvního hráče světa, rozhodně nenaznačují, že by pro něj byl tenis absolutní prioritou. Na druhou stranu, se svými zkušenostmi dokáže také sám nejlépe zhodnotit, jak se připravit ještě na pár vrcholů závěru kariéry. Ve světle těchto faktů je nějaké nečekané ukončení kariéry spíš nepravděpodobné.

„Dnes musím být mnohem prozíravější než dřív, přístup mám odlišný. Je to opravdu úplně jiné než před deseti lety,“ dodal Federer.