Nečekaný rozpad úspěšného páru. Raději teď, než by bylo pozdě, míní Polášek

- Jan Vojkůvka

Chorvatsko-slovenské spojení Ivana Dodiga a Filipa Poláška je oficiálně u konce. Úspěšný deblový pár, který letos ovládl Australian Open, po třech letech nečekaně ukončil spolupráci. Oba tenisté již zkouší štěstí po boku jiných parťáků a shodují se, že jejich kariéry potřebovaly nový impulz.

Zatímco oba tenisté mířili na olympijské hry v Tokiu, ve svých hlavách se už smiřovali s tím, že po návratu z olympiády se jejich cesty již znovu nespojí.

Pro mnoho tenisových fanoušků byl přesto jejich rozpad překvapením a nestačili se divit, proč Dodig, který na olympiádě vybojoval s Marinem Čiličem stříbro, nastupuje po boku zkušeného Inda Rohana Bopanny, a proč Polášek nově hraje turnaje s Australanem Johnem Peersem.

Nyní oba hráči pro oficiální stránky ATP potvrdili, že jejich ukončení spolupráce je definitivní. „Někdy je to ve sportu taková šoková terapie,“ uvedl Dodig. Ten zmínil jako hlavní důvod rozpadu neuspokojivé výsledky z posledních měsíců. „Někdy vám změna může pomoci v tom, abyste se vrátili na vítěznou vlnu. Proto jsme se k tomu odhodlali. Nebylo to vůbec snadné rozhodnutí, ale zvládli jsme to a musíme jít dál.“

„Dosáhli jsme spolu neuvěřitelných věcí, čehož si oba vážíme,“ doplnil jej Polášek, který reprezentoval Slovensko na tokijské olympiádě po boku Lukáše Kleina, ale jejich pouť skončila v osmifinále. „Ale už jsme tolik nevyhrávali a nebyli jsme schopní dosahovat výsledků, jakých jsme chtěli. Pořád jsme hráli na dobré úrovni, ale najednou jsme prohrávali těsné zápasy, které jsme přitom předtím dokázali vyhrávat.“

Dodig s Poláškem ukončili spolupráci po dvou letech. Poprvé se spolu představili v červnu 2019 na turnaji v Antalyi a jejich výsledky byly ohromující. Semifinále Wimbledonu, tituly v Cincinnati a Pekingu a postup na Turnaj mistrů. Také sezona 2020 začala z jejich strany výtečně, došli do finále v Adelaide a semifinále Australian Open. Pak ale jejich slušný rozjezd přerušila pandemie covidu-19.

Těžké období zvládli a do této sezony vlétli zhurta. Vybojovali finále v Antalyi a následně dosáhli největšího společného úspěchu na Australian Open, kde vyhráli grandslamový titul. Jenže po semifinálových turnajích v Dubaji a Miami zabředli do herní krize. Od dubna si připsali jen čtyři výhry a hned šest porážek a po Wimbledonu, kde skončili ve druhém kole, se rozhodli pro změnu.

„To, čeho jsme dosáhli během dvou let, je prostě úžasné. Měli jsme neuvěřitelný úspěch. Vyhráli jsme grandslam, Masters, hráli Turnaj mistrů,“ zmínil Dodig. „Byly to skvělé výsledky. Nikdo nám nesebere naše vzpomínky. Stále budeme kamarádi a budeme se navzájem podporovat.“

S tím souhlasí i Polášek, podle nějž je důležité, že oba deblisté dokázali ukončení spolupráce dobře načasovat. Pokud by totiž s rozhodnutím otáleli, mohl by jejich kamarádský vztah utrpět kvůli neuspokojivým výsledkům značné trhliny.

„Rozhodli jsme se, že je lepší se rozejít dřív a v dobrém, než bude pozdě. Pořád jsme spolu v pohodě, ani jeden necítíme zášť nebo vztek,“ dodal slovenský tenista.