Ostudné chování bývalé světové devítky. Na turnaji ITF vypustila gem a předvedla bizarní rozehrávku

- Jan Vojkůvka

Bývalá světová devítka CoCo Vandewegheová si své chování na turnaji ITF v americkém Landisville za rámeček rozhodně nedá. Hvězdná Američanka, která se v posledních letech až nebývale herně trápí (od svého vážného zranění kotníku na přelomu let 2018/19), se prezentovala přístupem, který není hoden tenisové profesionálky. A už vůbec ne hráčky, jež by se ráda opět podívala mezi širší tenisovou špičku.

V úvodním kole turnaje v Landisville, který je dotován částkou 100 tisíc dolarů, panovalo nad tenisovými kurty úporné vedro a dusno. S těžkými podmínkami si každá tenistka musela poradit po svém. Zcela proti zvyklostem se však vymyká jednání CoCo Vandewegheové, která v duelu proti Jekatěrině Gorgodzeové kvůli velkému vedru snad ani nechtěla hrát.

První set sice vyhrála v tiebreaku, ale závěr druhé sady totálně vypustila. Za stavu 3:5 zcela rezignovala na returnu, nechala soupeřku trefovat přímé body či esa, a když už se odhodlala k úderu, odpálila míček do sítě či daleko do autu.

Kvůli vedru, které trápilo obě hráčky, byl zápas posléze dokonce přerušen. Mohlo by se zdát, že Vandewegheové, jež si vzala před přerušením i medical time-out, se splnilo přání. Jenže Američanku to nijak nepovzbudilo, spíše naopak. Asi nikdo totiž nedokázal pochopit scénu, která se odehrála, jakmile se hráčky vrátily na dvorec.

Gorgodzeová se šla rozehrávat a čekala na svou soupeřku, které se ale k rozehrávce vůbec nechtělo. A když už se po dlouhých minutách dostavila na základní lajnu, jakoukoliv snahu Gruzínky o rozehrávku sabotovala.

Míček ledabyle pinkala přes síť a vůbec nedala Gorgodzeové šanci k jakékoliv sérii úderů. Později se na sociálních sítích dokonce objevily příspěvky o tom, že Vandewegheová měla být za své jednání diskvalifikována. Což nakonec nebyla.

Dle dostupných informací, alespoň z vyjádření samotné Vandewegheové, za jejím ostudným chováním byly problémy s infekcí a potíže s dýcháním. To se v úporném vedru dá chápat jako polehčující okolnost. A že nebyla zdravotně zcela v pořádku dokazuje nejen pauza na ošetření, ale také fakt, že po dalším přerušení zápasu, tentokrát kvůli dešti (za stavu 0:2 ve třetím setu), se na kurt už nevrátila.

Pokud však její zdravotní stav byl natolik vážný, že kvůli nemoci nemohla v těžkých podmínkách dýchat, měla utkání ukončit o něco dříve. Mohla se tak vyhnout ostudě za své chování v posledním gemu druhého setu a zejména pak při rozehrávce po půlhodinové pauze před třetí sadou...