Vyrazil do restaurace a byl vyloučen z turnaje. Musetti obdržel v Torontu přísný trest

- Jan Vojkůvka

Italský tenista Lorenzo Musetti svou sérii čtyř porážek v Torontu nepřeruší. Ne však z důvodu špatného výkonu, nýbrž kvůli porušení protiepidemiologických opatření. Se svým trenérem totiž opustili turnajovou bublinu, za což byl okamžitě z kanadského Masters vyloučen.

Kanada má kvůli šíření covidu-19 zavedena velmi přísná protiepidemiologická opatření. Přesto se pořadatelům Rogers Cupu podařilo vyjednat výjimku a do země mohli přicestovat tenisté i jejich doprovod, aniž by museli být očkovaní či jít do karantény.

Jenže od kanadských úřadů dostali nakázáno, že hráči i jejich doprovod musí dodržovat velmi přísné hygienické podmínky a v případě jejich porušení musí být z turnaje vyloučeni. Takže, jako na ostatních turnajích, musí být uzavřeni v tzv. turnajové bublině. A tu devatenáctiletý Ital porušil, respektive ji opustil.

Důvod? Vesměs hloupý a zanedbatelný. Podle informací si totiž ve čtvrtek Musetti a jeho kouč vyzvedli jídlo z restaurace, která je zhruba 70 metrů od hotelu. Problémem totiž bylo, že jim jídlo nemohlo být doručeno do pokoje. To pro změnu z důvodu, že Musettiho platební karta nefungovala.

Pro pořadatele se ovšem jednalo o vážné porušení pravidel a Ital musel být z turnaje vyloučen. „Podle schvalovacího dopisu pro National Bank Open (další název pro Masters v Torontu, pozn. redakce), vydaného Kanadskou agenturou pro veřejné zdraví k zahájení události, se každý jedinec, který opustí kontrolované prostředí, dopouští porušení protokolu proti šíření nemoci covid-19 a nemůže se zúčastnit turnaje,“ stojí v prohlášení pořadatelů.

Pro osmifinalistu Roland Garros se jedná o tvrdou ránu. Doufal, že v Torontu dokáže projít kvalifikací a naváže na kvalitní výkony z první poloviny sezony.

Podle vyjádření Simone Tartariniho, což je Musettiho trenér, navíc oba musí opustit zemi, případně si projít standardní karanténou. Vzhledem k pokračování severoamerické tour jim však odjezd z Kanady nepůsobí žádné obtíže.

„Zůstali jsme dva dny na pokoji mezi testováním a kontrolami, aniž bychom mohli jít ven. Přitom jsme oba očkovaní,“ zlobil se Tartarini. „Nakonec nám řekli, že buď si projdeme čtrnáctidenní karanténou, nebo musíme opustit zemi. A tak zítra odjíždíme přímo do Cincinnati. Není asi potřeba říkat, že jsme ze všeho velmi zklamaní,“ dodal.