Další kariérní milník. Tsitsipas bude díky zaváhání Nadala na novém maximu

- Marek Bartošík

Čtvrtý hráč žebříčku Stefanos Tsitsipas bude od pondělí novou světovou trojkou. I když dvaadvacetiletý Řek tento týden nehraje na žádném turnaji, vzhledem k neúspěchu dosavadního třetího muže rankingu Rafaela Nadala na podniku ve Washingtonu se dočká vylepšení kariérního maxima. Španělskému fenoménu se totiž tento týden odečítá polovina z jeho 1000 bodů, které získal za předloňský triumf na Masters v Montréalu. Naopak Tsitsipas na stejném klání skončil už po svém prvním utkání.

Je vítězem celkem sedmi turnajů ATP ve dvouhře včetně Turnaje mistrů a Masters v Monte Carlu, na letošním Roland Garros si zahrál finále, na Australian Open hned dvakrát semifinále (2019, 2021). A Stefanos Tsitsipas k tomuto výčtu brzy přidá ještě nové žebříčkové maximum, jímž bude třetí místo.

Majitelovi parádního jednoručného bekhendu pomohl brzký výpadek Rafaela Nadala na „pětistovce ve Washingtonu, kde Španěl postupem do osmifinále získal pouze 45 bodů do žebříčku. Rovných 500 jich ale odečítal s ohledem na obhajoby za rok 2019, v pondělí tak ztratí 455 bodů. A jelikož měl dosud před čtvrtým Tsitsipasem náskok pouze 270 bodů, opustí dvacetinásobný grandslamový šampion třetí příčku.

Pětatřicetiletý Nadal bude mimo Top 3 vůbec poprvé od června 2017. A Tsitsipas? Ten se díky novému žebříčkovému maximu vyrovná z aktivních hráčů Juanu Martínovi del Potrovi, Stanu Wawrinkovi, Milosi Raonicovi, Grigoru Dimitrovovi, Dominicu Thiemovi, Alexanderu Zverevovi a Marinu Čiličovi.

Stále velmi mladý Řek bude mít samozřejmě spoustu prostoru k tomu, aby v pořadí vyšplhal ještě výš. Na světovou dvojku Daniila Medveděva bude od pondělí ztrácet necelých 2000 bodů, na suverénního Novaka Djokoviče pak kolem 4000 bodů. Ukrojit z této porce bude chtít Tsitsipas nejprve na Masters v Torontu, které začíná 9. srpna. Poté následuje Masters v Cincinnati (od 15. srpna) a grandslamové US Open (od 30. srpna).