České týmy do 16 let ovládly finále Summer Cupů! Zahrají si o slavné juniorské soutěže

- Jan Vojkůvka

České výběry chlapců a dívek do 16 let dokázaly ovládnout finále turnajů Summer Cups, které spadají pod hlavičku Tennis Europe. Svými prvenstvími si zajistily účast v kvalifikacích juniorských Davis Cupu a Billie Jean King Cupu.

Čeští reprezentanti byli favority už před začátky turnajů, jelikož byli nasazenými jedničkami. A složení obou týmů tomu odpovídalo. Za chlapce ve Francii naskočili do akce Vojtěch Petr, Jakub Menšík a Jan Hrazdil, za dívky na domácí půdě v Říčanech reprezentovaly Brenda Fruhvirtová, Nikola Bartůňková a Sára Bejlek.

Na domácím kurtu v Říčanech předvedly suverénní jízdu za prvním titulem od roku 2015. Napřed porazily 3:0 Ukrajinu a v semifinále 2:1 Rumunsko. Češky o své výhře rozhodly už ve dvouhrách a do závěrečné čtyřhry nenastoupily.

Stejným skóre pak ovládly i finále nad Ruskami, kde se o singlové body postaraly Bejlek a Bartůňková. Místo závěrečné čtyřhry za rozhodnutého stavu se Češky raději radovaly z triumfu a zisku zlatých medailí v Summer Cupu.

Chlapci ve Francii zahájili svou pouť za prvenstvím hladkou výhrou 3:0 nad Španělskem a posléze v semifinále proti Německu vybojovali postupový bod v závěrečné čtyřhře.

Ve finále proti Francii Menšík porazil ve dvou setech Gabriela Debruea a následně Petr ve třech setech zdolal Antoina Ghibauda. Češi následně přidali i třetí bod ve čtyřhře a vybojovali po letech 1999 a 2017 celkově třetí titul v Summer Cupu.

Obě reprezentace si navíc svými výkony zajistily postup do kvalifikací juniorských týmových soutěží. Chlapci budou hrát o účast v juniorském Davis Cupu a dívky o postup na juniorský Billie Jean King Cup. Obě kvalifikace se budou hrát za měsíc v Turecku.