Prostějov po dvaadvacáté! Tenisové naděje tam opět bojují o světový titul

- Redakce

Jubilejní 30. ročník Mistrovství světa družstev chlapců a dívek do 14 let (ITF World Junior Tennis Finals) vypukl v pondělí 2. srpna. Tato prestižní akce se koná už po dvaadvacáté v řadě v TK Prostějov, kam z náročné kvalifikace postoupilo 16 dívčích a stejný počet chlapeckých družstev. Turnaj vyvrcholí v sobotu 7. srpna, kdy jsou na programu finálová klání chlapců i dívek. Fanoušci mají po celou dobu konání vstup zdarma, musejí však dodržovat platná nařízení pro hromadné akce.

Rafael Nadal, Lleyton Hewitt, Justine Heninová, Amélie Mauresmová, Tomáš Berdych nebo třeba Lucie Šafářová vědí, jaké to je bojovat na významném turnaji ITF World Junior Tennis Finals. Napodobit tato slavná jména se pokusí největší tenisové naděje, které i letos zápolí v Prostějově o světové prvenství.

„To se ještě žádnému tenisovému svazu a klubu na světě nepodařilo, je to fantastická pořadatelská série. Nikde jinde se tak dlouho akce Mezinárodní tenisové federace nekonala,“ těší ředitelku šampionátu Petru Černoškovou.

„Juniorské mistrovství světa družstev do 14 let v Prostějově se navždy zapsalo do historie tenisu. Týmový šampionát do 14 let je první větší bránou do velkého tenisu a díky více než dvacetiletému pořadatelství měl mladý český tenis každoročně šanci změřit své síly s největšími talenty z celého světa,“ nechal se slyšet Ivo Kaderka, prezident Českého tenisového svazu a Tennis Europe.

Česká chlapecká reprezentace bojuje v Prostějově pod vedením trenéra Tomáše Kajlíka ve složení Jan Kumstát, Maxim Mrva (oba TK Prostějov) a Štěpán Sklenička (TK Sparta Praha). Ve skupině D jsou společně s Ekvádorem, Jižní Koreou a Německem (poslední zmíněné soupeře Češi právě dnes porazili 2:1 na zápasy).

České dívky, vedené trenérkou Petrou Cetkovskou, nastupují ve složení Marie Slaměníková (TK Prostějov), Nela Jandová (I. ČLTK Praha) a Tereza Valentová (TK Sparta Praha), přičemž ve skupině B zápolí s Thajskem, Hongkongem a Jižní Koreou. Češky vstoupily do turnaje pondělní výhrou 3:0 nad Jižní Koreou.

Podle pravidel ITF postoupí vítěz každé čtyřčlenné skupiny přímo do semifinále, následně se hraje vyřazovacím systémem (play-off). O šampionech a šampionkách bude jasno v sobotu 7. srpna.