Dominance ve stínu olympiády. Norský antukář vybojoval vítězný hattrick!

- Marek Bartošík

Casper Ruud během menších letních turnajů ATP potvrdil, že patří mezi nejlepší antukové specialisty na okruhu. Dvaadvacetiletý Nor opanoval po Wimbledonu hned tři podniky během tří týdnů, a sice v Bastadu, Gstaadu a Kitzbühelu. Tento krok se mu povedl jako prvnímu tenistovi od roku 2011, kdy totéž dokázal na podzimních asijských turnajích Andy Murray.

Hned osmadvacet ze svých třiatřiceti letošních zápasů na milované antuce už ovládl Casper Ruud, který se díky řadě úspěchů vyhřívá na dvanáctém místě žebříčku ATP. Tenista z Osla si v aktuální sezóně připsal kromě triumfů v Bastadu, Gstaadu a Kitzbühelu ještě trofej v Ženevě, kde se taktéž hrálo na antuce.

„Vyhrát tři turnaje v řadě je něco speciálního. Jsem prostě velmi nadšený a šťastný, že jsou tyhle tři týdny u konce a že jsem všechno vyhrál,“ citoval norského tenistu oficiální web ATP.

Všechny zmíněné akce sice patří „pouze“ do základní kategorie ATP 250, Ruud však bezesporu potvrzuje své kvality na nejpomalejším tenisovém povrchu. Ostatně třeba při své cestě do semifinále Masters v Madridu vyřídil excelentního antukáře Stefanose Tsitsipase, na pouti do semifinále na „tisícovce“ v Monte Carlu skolil Fabia Fogniniho či Diega Schwartzmana.

Sílu norského reprezentanta, který se rozhodl vynechat letošní olympiádu v Tokiu, okusil také český tenista Vít Kopřiva, jenž s Ruudem prohrál v semifinále turnaje v Gstaadu 3:6 a 0:6. „Je to komplexní tenista, údery hraje pod velkým liftem, hlavně forhend, takže se mu na antuce líbí a je na ní nejsilnější. Hodně toho vyběhal a dokázal se dobře ubránit i vyšším, pomalým balónem. A zreturnoval taky všechny servisy,“ charakterizoval tehdy hru svého přemožitele Kopřiva.

Ruud se po triumfu v Kitzbühelu, kde oslavil svou pátou kariérní trofej na okruhu ATP, vyhoupl v žebříčku ze čtrnácté na dvanáctou příčku. V letošním pořadí, tzv. „Race to Turin“, figuruje dokonce na osmé pozici, která zaručuje účast na prestižním Turnaji mistrů.

Otázkou zůstává, nakolik bude norský mladík konkurenceschopný na tvrdém povrchu, na němž se odehraje zbytek letošních turnajů ATP. Že by i na betonech mohl sbírat důležité body, dokázal postupem do osmifinále letošního Australian Open. Obecně však platí, že talent z Osla září hlavně na specifické oranžové drti. To se mu mimochodem může hodit na pařížské olympiádě v roce 2024, kde budou elitní tenisté bojovat o cenné kovy v areálu Rolanda Garrose.