Zlatou radost nezhatily ani protesty. Hlavně, že se olympiáda koná, říká Zverev

- Jan Vojkůvka

Zlatým olympijským medailistou v mužské dvouhře se stal Alexander Zverev. Během šesti kol devítidenního turnaje nenašel přemožitele a v neděli po výhře 6:3, 6:1 nad Karenem Chačanovem vystoupal až na vrchol. Jeho zlatou radost nijak nezhatily ani protesty proti olympijským hrám, které se konaly poblíž centrálního dvorce v Ariake Tennis Parku.

Nebyly to ani zdaleka první protesty proti konání letošních Her. Demonstranti se prezentovali také při zahajovacím ceremoniálu a tentokrát byli v neděli slyšet i při finálovém utkání mužské dvouhry. Dle jejich názoru není v době pandemie covidu-19 vhodné pořádat takovou událost, jakou olympijské hry jsou.

Jejich demonstrování však nijak nevyvedlo z míry Zvereva, který však přiznal, že pokřiky byly slyšet i na kurtu. „Všichni jsme je slyšeli, bylo to docela hlasité,“ podotkl.

Podle německého šampiona však je dobře, že se olympijské hry konají. Naopak to podle něj světu v současnosti pomáhá zapomenout na těžké chvíle, kterými si prochází.

„Nejsem politik, takže toho moc neřeknu. Ale myslím, že většina lidí je šťastná, že se olympiáda koná,“ uvedl. „V těchto časech, ve kterých žijeme, je nejen příjemné, že se pořádá, ale je také důležité, aby se lidé měli na co dívat a mohli fandit,“ připomněl důležitost olympijských her i na psychiku lidí, kteří jsou po roce a půl pandemie koronaviru již unavení neustálými restrikcemi a nutností hlídat své chování.

Olympiáda jim v takových chvílích poskytuje příjemné rozptýlení, při kterém mohou na neustále trvající napětí a trápení zapomenout.

„Myslím, že je strašně důležité, že se olympijské hry konají právě teď. A to nejen pro Japonsko, ale pro celý svět,“ uzavřel zlatý šampion z mužské dvouhry, který už v semifinále překazil naděje Novaka Djokoviče na možný historický milník v podobě Golden Slamu.

Pro Němce je olympijské Tokio místem, kde si jako věrný reprezentant své země splnil svůj sen a přinesl Německu vůbec první titul v mužské dvouhře pod pěti kruhy. „Teď si to chci aspoň dvě minuty vážně užít a o ničem jiném nemluvit,“ usmíval se.

A rozhodně nesouhlasí s tím, že by olympijský turnaj byl kvůli řadě odhlášení nějakým slabším turnajem bez zájmu. Jeho zlatou radost mu nezhatí ani tento názor možných kritiků. „Byl to jeden z nejnáročnějších turnajů v této sezoně. Podle mě tu byli, s výjimkou Rafy, ti aktuálně nejlepší hráči,“ dodal.