Zlato a stříbro z tenisového Tokia? Je to bomba! má jasno Pála

- Redakce

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z TOKIA: Před startem olympijského turnaje v Tokiu si přál alespoň jednu medaili, s bilancí jedno zlato a jedno stříbro tak může být trenér Petr Pála nad míru spokojen. Kapitán české fedcupové reprezentace, který v japonské metropoli společně s Davidem Kunstem dohlížel na účinkování českých tenistek a Tomáše Macháče, mohl po náročné devítidenní šichtě v neděli uvolněně zhodnotit letošní olympijskou kampaň. „Fantazie, jakákoli medaile je vždy fantastický úspěch,“ hlásil v Tokiu spokojený Pála.

České tenistky na tokijské olympiádě zcela naplnily naděje, které do nich vkládali fanoušci. Markéta Vondroušová vybojovala stříbro ve dvouhře, Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková vydřely zlato ve čtyřhře.

Podobný výsledek, tedy úspěch dvojice K+S a medaile ze singlu, se už před začátkem sportovního svátku považoval za něco, co by zkrátka mohlo dopadnout. Zápolení v Ariake Tennis Parku, kde hrály prim šílené dusno a mimořádně rychlé podmínky, ale mohlo dopadnout skutečně jakkoli.

„Viděli jsme, jak odpadl Djokovič, Medveděv... Program byl drsný. V něčem nám ale pomohl, to se týká Markéty. Naopak Bára (Krejčíková) měla s Belindou (Bencicovou) set a brejk a pak už na ni dopadla únava,“ komentoval Pála.

Pětačtyřicetiletý trenér dobře vnímal i atmosféru v olympijské vesnici, kde česká výprava tradičně vytvořila silnou a vzájemně si přející komunitu. „Jsou to nádherné zážitky. Vždy strašně moc pomohlo, když někdo mohl přijít na zápasy, to bylo úžasné. Fandilo nás třeba patnáct,“ zavzpomínal na jednotlivé tenisové bitvy.

Ta poslední s českou účastí, tedy finále ženské čtyřhry, přinesla zlatou tečku. Postaraly se o ni turnajové favoritky Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, které musely z pěti zápasů hned třikrát do zrádného supertiebreaku.

„I když holky patřily k favoritkám, tak vyhrát turnaj stálo obrovské úsilí. Navíc když se tady v deblu na rozdíl od grandslamů hrál ve třetím setu supertiebreak. Zvládly to fantasticky, vyhrály těžké zápasy,“ pochválil ostřílené duo K+S veleúspěšný trenér, který také vysvětlil sílu elitního českého tandemu. „Jsou to výborné singlistky a skvělé deblistky. Tato kombinace je dohromady strašně nebezpečná. Můžou hrát deblově i singlově. Znají se a jsou sehrané.“

Velkou chválu si vysloužila také stříbrná Markéta Vondroušová, na kterou se přitom před začátkem olympiády snášela hlavně na sociálních sítích nemilosrdná kritika. Finalistka předloňského Roland Garros totiž využila tzv. „chráněného žebříčku“, čímž z nominace vyřadila Karolínu Muchovou.

„Logicky to přihlásila. Tlak na ni byl větší, než by byl normálně. Proto Maky hrála nervózní první zápas, její nejhorší. Ostatní zápasy a tréninky hrála perfektně. Porazila neskutečné hráčky, finále bylo krásné,“ poznamenal Pála k velkolepé jízdě mladé tenistky.

Vondroušová nakonec podlehla v mimořádně vyrovnaném souboji o zlato Švýcarce Belindě Bencicové 5:7, 6:2 a 3:6. „Chtělo to více používat forhend po lajně, což se jednoduše řekne, ale hůř udělá,“ uvědomoval si trenér. „Byly tam chvíle, kdy to mohla zkusit víckrát, ale nevím, jestli by to dopadlo. Tady vždy přálo štěstí odvážným, nikdo si to neupinkal. Byla to tady víc přestřelka.“

Stříbro ze singlu je ale pro teprve dvaadvacetiletou Vondroušovou po všemožných zdravotních patáliích, propadu žebříčkem i bouřlivé diskusi a urážkách kvůli startu na olympiádě velkým vítězstvím, které ji může nasměrovat k mnoha dalším parádním výsledkům.

„Věřím, že toho má spoustu před sebou, že ji to nakopne. Markéta je šikovná, jenom je občas nutné hrát odvážněji,“ doplnil Pála.

Zásluhou trojlístku Vondroušová, Krejčíková a Siniaková obsadila Česká republika v tenisové tabulce národů na tokijské olympiádě skvělé druhé místo (společně s Chorvatskem a Švýcarskem). Úspěšnější byli pouze Rusové, kteří ukořistili jedno zlato a dvě stříbra. „Jsem rád, že se to tak povedlo, zlato a stříbro je bomba. Je to neskutečné,“ uzavřel hodnocení tokijské mise Pála.