Těsnější to být nemohlo! Ruský pár v Tokiu odvrátil mečboly a vydřel olympijský triumf

- Marek Bartošík

Málokoho překvapilo, že soutěž smíšené čtyřhry na olympiádě v Tokiu byla plná překvapení, obratů a těsných výsledků. Přesto je cesta ruské dvojice Anastasija Pavljučenkovová, Andrej Rubljov za zlatou medailí něčím, co se jen tak nestává. Tým složený ze zkušené univerzálky a mladého ranaře vyhrál ve všech čtyřech zápasech až v supertiebreaku, a to bez výjimky o pouhé dva fiftýny. Hned ve dvou duelech navíc museli Pavljučenkovová a Rubljov odvracet mečbol!

Olympijský turnaj v Tokiu vyšel ruským tenistům a tenistkám na jedničku. Navzdory zaváhání největších hvězd v singlu, tedy Daniila Medveděva a Andreje Rubljova, se zástupci tenisové velmoci radovali hned ze tří cenných kovů. Karen Chačanov senzačně oslavil stříbro z mužské dvouhry, v mixu se dokonce uskutečnilo ryze ruské finále mezi dvojicemi Anastasija Pavljučenkovová, Andrej Rubljov a Jelena Vesninová, Aslan Karacev.

Úspěšnější nakonec byli třicetiletá Pavljučenkovová a třiadvacetiletý Rubljov, kteří vybojovali triumf 6:3, 6:7(5) a 13:11. V nervy drásajícím supertiebreaku dokonce odvrátili mečbol za stavu 9:10, sami využili až svou čtvrtou příležitost k ukončení zápasu.

„Je to štěstí. Mám v sobě spoustu emocí, na všechno se budu už zítra dívat trochu jinak. Je to splněný dětský sen. Jsme olympijští šampioni! Je to neskutečné!“ sdělila ruským novinářům Pavljučenkovová.

„Bylo to historické finále, jen těžko si lze pro nás představit lepší scénář,“ neskrýval své nadšení Rubljov. „Finále s takovou koncovkou je vzpomínka, která zůstane v naší paměti do konce života. Nejde to popsat slovy. Promítá se mi v hlavě celý život – jak jsem rostl, trénoval, koukal na jiné sportovce na olympiádách. A teď se to děje nám. Je to neuvěřitelná euforie,“ vyjádřil se o olympijské pohádce sedmý hráč žebříčku ATP.

Pavljučenkovová a Rubljov porazili na své cestě do finále v Ariake Tennis Parku chorvatské duo Darija Juraková, Ivan Dodig (5:7, 6:4, 11:9), japonský tým Ena Šibaharaová, Ben McLachlan (7:5, 6:7, 10:8) a australský pár Ashleigh Bartyová, John Peers (5:7, 6:4, 13:11). Výsledky by jen stěží mohly být těsnější, Rusové navíc v duelu s Bartyovou a Peersem vymazali mečbol za stavu 10:11 v supertiebreaku.

Obecné tenisové schopnosti čerstvých olympijských vítězů jsou nesporné, jejich zkušenosti ve smíšené čtyřhře ale byly až do tokijské olympiády vyloženě chabé. Pavljučenkovová si zahrála mix na okruhu šestkrát, ani jednou ale nevyhrála (uspěla pouze ve dvou zápasech na exhibičním Hopman Cupu 2018). Rubljov dokonce v soutěži smíšené čtyřhry debutoval! A jak prozradil zlatý hoch ruským novinářům, do další olympiády v Paříži (2024) si od smíšené čtyřhry opět odpočine. To mu ale nezabrání v útoku na další medailový úspěch v nejméně frekventované tenisové disciplíně.