Denní menu, 31.7.2021: Vondroušová z Tokia odveze stříbrnou medaili. Jebavý pátou trofej nevybojoval

- Redakce

Jediný set chyběl Markétě Vondroušové k zisku olympijského zlata. Ve finále ženské dvouhry však po sadách 5:7, 6:2, 3:6 prohrála s Belindou Bencicovou. Roman Jebavý útočil na titul z okruhu ATP ve finále čtyřhry, ve kterém spolu s Nizozemcem Middelkoopem narazili na Rakušany Erlera s Miedlerem. Jebavý s Middelkoopem nakonec prohráli ve dvou sadách. Jiří Lehečka podruhé za sebou vybojoval challengerové finále.

Češi v akci

Kolář s Lehečkou slaví deblovou trofej
Zdeněk Kolář s Jiřím Lehečkou hned při svém prvním společném turnaji ve čtyřhře slaví titul. Český debl ve finálovém zápase v Poznani porazil dvojici Drzewiecki, Vukic 6:4, 3:6, 10:5.

Lehečka podruhé v řadě postoupil do finále challengeru
Jiří Lehečka (213.) prodloužil na turnaji v Poznani svou vítěznou šňůru už na devět zápasů a zahraje si na polské antuce přesně po týdnu o další challengerový titul. Vítěz posledního podniku v Tampere porazil v sobotu za hodinu a 13 minut 6:4 a 6:2 ruského kvalifikanta Alexandera Ševčenka (441.) a postoupil bez ztráty jediného setu do finále. O osudu úvodní sady rozhodl jediný brejk z pátého gemu. Do druhého dějství vstoupil mladoboleslavský teenager dvěma rychlými brejky. Za stavu 3:0 pak Lehečka poprvé ztratil servis, vzápětí ale znovu bodoval na příjmu a dovedl povedený duel do vítězného konce. O celkově čtvrtou letošní trofej si Lehečka v neděli zahraje se Španělem Zapatou Mirallesem (121.).

Jebavý na pátý titul ze čtyřhry ATP nedosáhl
Roman Jebavý na druhý deblový titul z ATP v Kitzbühelu nedosáhl. Jednatřicetiletý tenista a jeho parťák Matwe Middelkoop ve finálovém střetnutí proti deblu Erler, Miedler 5:7, 6:7(5). Česko-nizozemský pár v prvním setu prohrával 1:4, manko brejku poté sice v devátém gemu stáhl, ve dvanácté hře však podruhé přišel o servis. Jebavý s Middelkoopem ve druhé sadě byli 3:5 pozadu, v klíčovou chvíli ale zabrali a do začátku tiebreaku odvrátili tři mečboly. Ve zkrácené hře však nezachytili úvod, doháněli ztrátu 0:4. Ačkoliv manko dvou minibrejků dohnali, tak závěr zápasu nezvládli.

Paroulek vybojoval čtvrtý titul ze čtyřhry
Tadeáš Paroulek slaví první deblovou trofej po dvou letech. Jednadvacetiletý Čech celkově čtvrtý titul ze čtyřhry z nižší kategorie získal v sobotu, kdy společně s Charlsem Broomem ve finále v Novim Sadu přehráli debl Frunza, Jecan 2:6, 6:3, 10:6.

Viďmanová si ve čtyřhře zahraje o titul
Darja Viďmanová si na turnaji ITF v dánském Vejle zahraje druhé finále ve čtyřhře. Osmnáctiletá Češka s deblovou parťačkou Nicole Khirinovou v semifinálovém duelu přehrály třetí nejvýše nasazený debl Gramová, Vojcinaková 6:2, 7:6(5).

Olympijské hry

Tokio (JPN, tvrdý povrch)
Finále ženské dvouhry
Belinda Bencicová (SUI, 12.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (42.) 7:5, 2:6, 6:3

ATP/WTA

Generali Open, Kitzbühel (muži, AUT, 419 470 EUR, antuka)
Finále čtyřhry
Erler, Miedler (AUT) – JEBAVÝ, Middelkoop (NED) 7:5, 7:6(5)

Challengery

Poznaň Open (muži, POL, 66 640 EUR, antuka)
Semifinále dvouhry
Alexandr Ševčenko (RUS, 441.) – JIŘÍ LEHEČKA (213.) 4:6, 2:6
Finále čtyřhry
KOLÁŘ, LEHEČKA – Drzewiecki (POL), Vukic (AUS)

ITF World Tennis Tour

Vejle (ženy, DEN, 15 000 USD, antuka)
Semifinále čtyřhry
Gramová (DEN), Vojcinaková (SVK) – Khirinová (ISR), VIĎMANOVÁ 2:6, 6:7(5)

Novi Sad 1 (muži, SRB, 15 000 USD, antuka)
Finále čtyřhry
Frunza, Jecan (ROU) – Broom (GBR), PAROULEK 6:2, 3:6, 6:10