LOH Tokio: Vondroušová na obrat nedosáhla. Olympijské zlato slaví Bencicová

- Redakce

Markéta Vondroušová (42.) na olympijských hrách v Tokiu získala stříbrnou medaili. Dvaadvacetiletá česká tenistka ve finále dvouhry nestačila na Švýcarku Belindu Bencicovou (12.), se kterou prohrála 5:7, 6:2, 3:6.

Vondroušová ve finále dvouhry neuspěla
Markéta Vondroušová do finálového střetnutí nevstoupila ideálně, hned ve druhé hře přišla o servis. Čistou hrou ale získala rebrejk, o dva gemy později na returnu urvala dlouhou hru. Za stavu 3:2 při vlastním podání však brejk nedokázala potvrdit, na returnu následně nezužitkovala dvě šance v řadě. Ve dvanácté hře duelu navíc soupeřce nabídla dva setboly za sebou, ten první Bencicová proměnila.

České tenistce se vydařil nástup do druhého setu, když zkraje sady uspěla na returnu. Dvaadvacetiletá hráčka úspěšný gem při podání soupeřky zopakovala také za stavu 3:1, během vlastního servisu naopak Švýcarce dovolila maximálně dva fiftýny. 

Finalistka French Open 2019 na začátku třetího setu získala brejk. Role se však rychle obrátily, Vondroušová prohrávala 1:3. Ačkoliv vyrovnala na 3:3, tak za stavu 3:4 potřetí v setu přišla o servis. V závěrečném gemu si ještě vypracovala vedení 40:15 na returnu a celkově tři brejkboly, ani jednu ze šancí nevyužila. Bencicová naopak zužitkovala druhý mečbol.

„Měla jsem brejk ve třetím setu a výhodu za stavu 3:3. Ale ona zahrála dobře. Nic si extrémně nevyčítám. Bylo to těžké, protože ona šla do všeho po hlavě. Myslím si, že jí to dneska fakt vycházelo. Kdyby hrála trošičku hůř, výsledek by byl obrácený. Myslím, že ona si vítězství zasloužila a že jsme obě odehrály skvělý zápas. Že se na výměny muselo pěkně dívat. Po všech těch zápasech ve vedrech jsme na kurtu nechaly všechno," okomentovala Vondroušová zápas o zlato.

Svitolinová otočila souboj o bronz
Ještě před sobotním vrcholem v podobě finále ženské čtyřhry se na centrálním dvorci v Tokiu uskutečnil utkání o bronzovou medaili. Kazaška Jelena Rybakinová byla k zisku medaile velmi blízko, ale nakonec na světovou šestku Elinu Svitolinovou nestačila a prohrála s ní 6:1, 6:7(5), 4:6.

Rybakinová přitom vedla ve druhém setu 3:1 a ve třetí sadě 4:1, v obou případech však o své vedení přišla.

Svitolinová ve druhém setu strhla vítězství na svou stranu v tiebreaku a v rozhodujícím dějství pak zápas zakončila pěti vyhranými gemy v řadě. Rybakinová se sice v koncovce ještě srdnatě bránila a odvrátila 6 mečbolů, sedmý však už dokázala ukrajinská hráčka proměnit.

Djokovič vyjde v singlu naprázdno, bronz slaví Carreňo Busta
Světová jednička Novak Djokovič se olympijské medaile ve dvouhře nedočkal. Srbský tenista prohrál druhý zápas v řadě, když nestačil na španělského tenistu Pabla Carreňa Bustu, jemuž podlehl po více než dvouapůlhodinové bitvě 4:6, 7:6(6), 3:6.

Carreňo Busta přitom mohl slavit vítězství o poznání dříve. V tiebreaku druhého setu se totiž propracoval k mečbolu, který ale nevyužil a Djokovič po obratu ještě živil naději na bronz.

Španěl ovšem zkraje třetího setu odvrátil brejkbol v první hře a hned vzápětí dokázal Srbovi podruhé v utkání sebrat servis. Sám byl na podání nepřekonatelný, soupeři nedovolil využít ani jeden z šesti brejkbolů a výhodu brejku si tak donesl až do koncovky. V ní Djokovič ještě dokázal odvrátit čtyři mečboly, ale na pátý už recept nenašel.

Brazilky Pigossiová a Stefaniová po obratu slaví bronzové medaile
Olympijský turnaj poznal první medailistky v podobě brazilských deblistek Laury Pigossiové a Luisy Stefaniové, které zvítězily v utkání o třetí místo nad Ruskami Veronikou Kuděrmetovovou a Jelenou Vesninovou 4:6, 6:4, 11:9.

Vše přitom nasvědčovalo tomu, že se z bronzu budou radovat Rusky. V rozhodujícím supertiebreaku si totiž vypracovaly čtyři mečboly za stavu 9:5, ale v koncovce zcela selhaly. Brazilky získaly šest bodů v řadě a strhly vítězství na svou stranu.

Bartyová s Peersem získali bronz bez boje
Ashleigh Bartyová a John Peers získaly olympijský bronz ze smíšené čtyřhry bez boje. Jejich soupeři, Novak Djokovič a Nina Stojanovičová, totiž před finále odstoupili. Důvodem jsou údajné zdravotní problémy Djokoviče s pravým ramenem.

Zápasy sobotního programu LOH

Finále ženské dvouhry
Belinda Bencicová (SUI, 12.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (42.) 7:5, 2:6, 6:3

Utkání o bronz ve dvouhře žen
Jelena Rybakinová (KAZ, 20.) – Elina Svitolinová (UKR, 6.) 6:1, 6:7(5), 4:6

Utkání o bronz ve dvouhře mužů
Novak Djokovič (SRB, 1.) – Pablo Carreňo Busta (ESP, 11.) 4:6, 7:6(6), 3:6

Utkání o bronz ve čtyřhře žen
Kuděrmetovová, Vesninová (obě RUS) – Pigossiová, Stefaniová (obě BRA) 6:4, 4:6, 9:11

Utkání o bronz ve smíšené čtyřhře
Stojanovičová, Djokovič (oba SRB) – Bartyová, Peers (oba AUS) bez boje