ITF

Djokovič: Cítím se příšerně. Do Tokia odcestoval vyčerpaný

- Radek Štohl

V té chvíli už snad nikdo nepochyboval. Novak Djokovič v semifinále olympijských her v Tokiu proti Alexanderu Zverevovi vedl 6:1, 3:2 a šel na servis. Dvacetinásobný grandslamový šampion mílovými kroky mířil do svého premiérového finále pod pěti kruhy. Nevyšlo mu to však ani na čtvrtý pokus.

Před třinácti lety Djokoviče z bitvy o zlato v semifinále vyřadil Rafael Nadal, o čtyři roky později ve stejné fázi turnaje nestačil na Andy Murrayho. Na olympijských hrách v Pekingu vypadl hned v úvodním kole. A dnes si zopakoval semifinálového prokletí, tentokrát proti Alexanderu Zverevovi.

„Cítím se příšerně. Opravdu příšerně. Má hra se absolutně rozpadla," hlesl Djokovič poté, co dorazil na tiskovou koferenci. Tedy po druhé porážce dne, která se dostavila v semifinále smíšené čtyřhry.

„Přestal jsem hrát, dovolil jsem mu diktovat hru. Navíc úspěšnost mého prvního servisu byla nízká...když k tomu přidáme, na jaké úrovni se nacházíme, s jakým tlakem hrajete při reprezentování své země na olympiádě...," nacházel jen těžko slova nejlepší hráč žebříčku mužské dvouhry.

Djokovič od konce května odehrál teprve čtvrtý turnaj, vždy však došel až do posledního zápasu turnaje. Jeho bilance navíc byla obdvihudoná – triumfoval v Bělehradě, na French Open i Wimbledonu. Až do dnešního dne měl na kontě dvaadvacet vítězných zápasů v řadě.

„Do Tokia jsem neodcestoval zcela odpočinutý, naopak emočně vyčerpaný. Na druhou stranu jsem měl velkou motivaci a touhu vyhrát medaili pro moji zemi. Věřím, že alespoň zítra využiji svoji šanci," poukazuje na zápas o bronz se Španělem Pablem Carrenem Bustou.