Olympijské duo Kája+Maky: Sdílí koupelnu i tokijskou samotu

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z TOKIA: Černý kůň soutěže čtyřhry na olympiádě? Proč ne! Nové české tenisové duo Karolína Plíšková, Markéta Vondroušová začalo v Tokiu skvěle a i mimo kurt to mezi oběma Češkami klape na jedničku. „Markéta je mi tady taková nejbližší, na nic si nehraje, bavíme se o všem, prostě si sedíme,“ vyprávěla Plíšková po svém pondělním zápase, při kterém jí parťačka Vondroušová fandila přímo na tribuně.

„Jo, to jsem docela koukala!“ přiznala příjemně překvapená „Kája“, když uviděla „Maky“ na jinak prázdných tribunách při pondělním singlovém zápase Plíškové proti Španělce Suarezové-Navarrové.

Vondroušová dorazila zafandit, přestože měla taktéž za sebou svůj singlový duel.

„Ona měla asi lehký zápas a na pokoji není moc co dělat a ani se moc nemůžeme družit s ostatními kvůli covidu. Ale je hodná, půjdu jí taky zafandit, když budu moct,“ smála se Plíšková.

Tohle zajímavé spojení se upeklo už před olympiádou, kdy kromě nasazených jedniček Siniaková, Krejčíková oznámilo Česko do deblu i účast dvojice Plíšková, Vondroušová.

Ale obě české hvězdy se znají už od loňska, kdy se poprvé sblížily doma v Česku v jednom týmu na Tipsport Elite Trophy. Akci, která pomáhala restartovat tenisovou sezonu.

Tehdy o moc nešlo, teď se ale dvě singlistky spojily s touhou pokusit se o olympijskou medaili, i když zrovna od nich se tolik nečeká.

Ale proč ne? „Obě umíme hrát debla, dobře servírujeme, Markéta je levačka, má šikovnou ruku a hraje dobře na síti. Máme šanci, ať už proti nám stojí kdokoliv. Není tam vyloženě žádná dvojice, které bych se bála,“ řekla Plíšková po prvním zápase, ve kterém české nenasazené duo přejelo čínskou dvojici Tuan, Čeng 6:2 a 6:1.

Vondroušová po prvním společném zápase jen souhlasila: „Hrály jsme výborně. Předtím jsme spolu debla ani netrénovaly. Říkaly jsme si, že půjdem rovnou na věc a uvidíme. A myslím, že nám to šlo dobře. Kája hraje skvěle zezadu a podává, takže mně se hraje dobře na síti.“

A Plíšková si pochvaluje i vzájemnou pohodu, kterou spolu na kurtu i mimo zažívají.

„Markéta je mi taková nejbližší, obyčejná holka, na nic si nehraje, prostě si sedíme. Teď jsme tady docela dost spolu a s ní se bavím nejvíc. Ona je super a fakt hodně v pohodě. Navíc mi přijde, jako bychom spolu už nějakou dobu hrály, i když to tak není.“

Na olympiádě se tak jejich mladé kamarádství ještě prohlubuje. V uzavřené olympijské bublině a bez diváků a rodinných příslušníků, kde spoustu sportovců občas přemáhají chmury, rády sdílí tokijskou samotu. 

Jsou navíc na jednom společném tenisovém apartmánu (ještě společně s Krejčíkovou a Kvitovou) a jako dvojice sdílí jednu koupelnu.

„Je to tam fajn. Nikdy jsme nebydlely takhle společně. Je to dobrý. Chodíme na jídlo, scházíme se, docela kecáme, je to sranda,“ říkala o společném soužití Vondroušová. 

Hodně potřebné rozptýlení, které české tenistky v boji o olympijský úspěch potřebují. V deblu navíc cítí šanci na úspěch.

„Je tam větší pohoda a dost se nasmějeme. Ještě když je tam holka jako Markéta, se kterou se bavíme o všem a celkově si sedíme. Ale zrovna včera jsme se o tom spolu bavily – bereme to vážně a samozřejmě hlavně chceme vyhrát, to já vždycky,“ uzavřela Plíšková s příslibem do dalších zápasů deblového pavouka.