Pomohla klidná hlava i solidnost. Lehečka oslavil cennou trofej v netenisovém Finsku

- Marek Bartošík

Ono to půjde! Mladí čeští tenisté dřou ze všech sil, aby se podobně jako jejich krajanky brzy pravidelně rvali o úspěchy na nejprestižnějších turnajích. Minulý týden udělal další významný krok k této metě devatenáctiletý Jiří Lehečka, jenž si na antukovém podniku v Tampere připsal svůj premiérový singlový titul na okruhu ATP Challenger Tour. „Znamená to pro mě strašně moc. Hrál jsem už dvakrát semifinále a vždy jsem cítil, že mi chyběl jen kousek. Teď už to vyšlo,“ radoval se v rozhovoru pro Tenisový svět nově 213. tenista žebříčku ATP.

Už dva challengery letos ovládl Zdeněk Kolář. Minulý týden zazářil na turnaji ATP v Gstaadu Vít Kopřiva, který dokráčel z kvalifikace až do semifinále, přičemž vyřadil i světovou desítku Denise Shapovalova. A důrazně o sobě dal vědět i Jiří Lehečka, jenž v neděli triumfoval na challengeru v Tampere.

Devatenáctiletý Lehečka ve svém prvním challengerovém finále porazil 5:7, 6:4 a 6:3 Argentince Nicolase Kickera, někdejšího 78. hráče světového pořadí.

„Kicker je zkušený hráč, po nucené pauze se vrací na okruh. Zkušenosti z něj byly cítit, antuka mu rozhodně seděla. Zápas jsem nezačal nejlépe, ale po vyrovnaném druhém setu už jsem začal být lepší na servisu, což rozhodlo,“ sdělil exkluzivně Tenisovému světu Lehečka, jenž ztratil při cestě za trofejí pouze jeden set.

„Celkově jsem předváděl slušné výkony,“ těšilo šampiona z Tampere. „Hrál jsem solidní tenis, vždy jsem se držel nastavené taktiky. V důležitých chvílích se mi dařilo zachovat klidnou hlavu.“

Český reprezentant si nemohl ve Finsku kromě svých výsledků a herní úrovně vynachválit ani prostředí turnaje. „Tenis je tady jako sport až na nějakém čtvrtém pátém místě, vládne tady lední hokej a florbal. Přesto byla organizace velice dobrá, starali se o nás moc hezky, atmosféra byla super. Diváci zůstávali na celý zápas, a pokud hrál třeba domácí Fin, bylo plno,“ informoval Lehečka, který v Tampere porazil také domácího Otta Virtanena.

Celkově čtvrtý singlový titul v profesionální kariéře – dosud triumfoval třikrát na akcích ITF – mu zajistil posun z 254. na 213. místo v žebříčku ATP, tedy nové kariérní maximum. „Číslo nechci moc hodnotit. Je to určitě výrazný posun, ale jde o to, abych se posouval konstantně výš a výš,“ řekl Lehečka.

Na větší oslavy cenného titulu neměl talentovaný tenista čas, jelikož ho už v pondělí čekal přesun do polské Poznaně, kde se tento týden účastní dalšího challengeru. Do turnaje vstoupí duelem s Francouzem Tristanem Lamasinem (252. v žebříčku). Z Polska se následně dopraví do Liberce, kde zabojuje od 2. srpna na tamním challengeru.