Plíšková bez harému, ale šťastná. A medaile? Přinesla jsem štěstí!

- Jakub Slunecko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z TOKIA: Téměř dokonalý den českého tenisu v Tokiu podtrhla svým postupem do osmifinále Karolína Plíšková, když po boji přešla přes Carlu Suárezovou Navarrovou (6:3, 6:7, 6:1). Proti soupeřce, která si nedávno prošla chemoterapií a nyní se loučí s kariérou, to nebyla vůbec lehká šichta. „Hodně ji respektuju, mám ji ráda i lidsky, ale bohužel to musí jít stranou, když jde o tenis,“ řekla Plíšková po postupu.

Španělka na jaře vyhrála svůj boj proti rakovině a touto sezonou se loučí s tenisovou kariérou. I proto třísetovou porážku s Plíškovou oplakala. Po dva sety byla favorizované Češce vyrovnanou soupeřkou.

„První set byl ode mě dost kvalitní, v tom druhém setu jsem uvadla, pozastavila jsem se a hrála pomaleji. Ona se samozřejmě chytila, protože tenis umí neuvěřitelně,“ pravila po zápase uznale Plíšková.

„Dala jsem jí šanci hrát a pak jsem byla pod tlakem. I když pořád byla šance vyhrát to v tiebreaku, ten byl ode mě ale hroznej,“ věděla po tiebreakovém debaklu 0:7.

„Ve třetím setu mi přišlo, že už fyzicky trochu odpadla. Tenis ale pořád umí, takže tyhle myšlenky musíte zahnat. Vím, v jaké je teď situaci. Hodně ji respektuju, mám ji ráda i lidsky, ale bohužel tady to musí jít stranou, když jde o tenis,“ doplnila Češka.

Sama v Tokiu září pozitivní náladou, kterou si na olympiádu dovezla z úspěšného Wimbledonu, kde hrála finále.

„Minimálně ta bojovnost a vnitřní pozitivita mi zůstala, i když si samozřejmě pořád někdy hodím s raketou. Úderově se ale cítím dobře. Občas nějaké věci nevyjdou, ale jsem prostě víc v klidu.“

Plíškové tak ani nevadí, že v Tokiu nemá jako obvykle k dispozici svůj pověstný široký tým v čele s trenérem Saschou Bajinem.

„Nejsme tady úplně sami, pár lidí tu jako tenisti kolem sebe máme. Navíc pro změnu to není špatné takhle na jeden turnaj. Ani mi to nevadí,“ usmívala se Plíšková, která je se svým týmem a rodinou v kontaktu aspoň online a s trenérem si namlouvá hlasové zprávy. 

Náladu navíc Plíškové v Tokiu zvedají i ostatní sportovci z českého týmu a jejich úspěchy – hlavně první česká medaile (stříbro), kterou v pondělí během jejího zápasu zařídil kanoista Lukáš Rohan.

„Tyjo, tak to je snad jediný vodák, kterého znám,“ smála se Plíšková, když se o medaili dozvěděla. „Šla jsem s ním na jídlo, bavili jsme se a všimla jsem si jeho akreditace, proto si pamatuju jméno. Tak super, přinesla jsem mu štěstí!“

Vydrží Češce dobrá nálada i po dalším zápase? V boji o čtvrtfinále ji v úterý přibližně od 6 ráno českého času čeká nepříjemná italská ranařka Camila Giorgiová, se kterou Plíšková poslední vzájemný zápas letos v lednu prohrála ve třech setech.