Nohy jako žvýkačky a zdevastovaná Kvitová. Nevěděla jsem, jak z toho ven, bolí Češku olympijský konec

- Redakce

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z TOKIA: Dobře rozjetý měla Petra Kvitová zápas druhého kola s Alison Van Uytvanckovou. Belgičanku přehrávala, a byť si v první sadě situaci zkomplikovala, nakonec ji ukořistila. Jenže od druhého setu se začala dostávat do stále větších problémů. Nakonec obhájkyně bronzu z Ria prohrála 7:5, 3:6, 0:6 a s tokijskou olympiádou se nečekaně loučí. „Bolí to a vím, že olympiáda se jen tak nezopakuje. Chápu sportovce, kteří se připravují na olympiádu čtyři roky, a pak jim to nevyjde. Jsou z toho zdevastovaní. To teď momentálně zažívám taky,“ řekla po zápase.

„Nejhorší bylo, že jsem nemohla v sobě najít něco, čím bych to zlomila. I když jsem po druhém setu odešla na záchod a převléct se, tak to nebylo vůbec znát,“ mrzelo Kvitovou po utkání, ve kterém se rychle ujala vedení 5:2, ale pak neproměnila dva setboly. „První set mohl skončit trochu rychleji než o něj tak hodně bojovat.“

Sadu nakonec získala v poměru 7:5, ale zbytek utkání přinesl zcela jiný obrázek. Po ztrátě servisu sice srovnala na 1:1, ale od stavu 3:2 už nevyhrála ani gem. Prohrála jich dokonce deset v řadě.  

„Bohužel mi odešly nohy a byly jako žvýkačky. Nepohnuly se tam, kam bych pro úder potřebovala. Začala jsem více kazit, byl to začarovaný kruh a já nevěděla, jak z něj ven,“ mrzelo českou hvězdu. Důvod, proč se tak stalo, však netuší. „To kdybych věděla. Byl tady tlak, nervy, těžký zápas, podmínky nebyly ideální. Obecně se cítím unavenější, musím nějak načerpat síly, abych konec sezony ještě nějak zmáčkla. Co mi zbývá jiného.“

Na propadu výkonnosti od poloviny druhé sady se podepsaly i již zmíněné podmínky. V Tokiu panuje nejen velké horko, ale i dusno, což není pro Kvitovou zrovna nejlepší prostředí.

„Počasí a dusno mi nepřidalo, bere mi to energii. Fyzicky jsem to nezvládla, psychicky mě zápas taky vyčerpal,“ přiznala. „Bylo to i o soupeřce. Kdybych hrála se Sabalenkovou, tak by to bylo o dvou úderech, hop nebo trop. Tady jsem věděla, že když odejdou nohy, tak to pak bude těžké. A bylo. Bylo to jako kočka s myší. Hrála to, co potřebovala a hrála chytře.“

Prohra ji bolí o to víc, že se jednalo o vrcholný turnaj, který se nehraje každý rok. „Určitě je to jedna z těch těžších porážek. Je to jako grandslam. Bolí to a vím, že olympiáda se jen tak nezopakuje. Chápu sportovce, kteří se připravují na olympiádu čtyři roky, a pak jim to nevyjde. Jsou z toho zdevastovaní. To teď momentálně zažívám taky,“ podotkla.

Po vyřazení z olympijského turnaje prozatím další plány nemá. Rozhodně si bude chtít trochu odpočinout, aby načerpala síly. „Abych se teď hrnula do tréninku, na to úplně nemám hlavu. Až přijedu domu, tak to snad bude lepší. Čeká mě dlouhá cesta zpátky, tak budu mít pár hodin na to si to trochu promyslet,“ uzavřela Kvitová.